Salmon Tartare with Avocado and Mango // Tartare di salmone con avocado e mango

Friday, June 17, 2016


For a while now I've been trying to find a particular way to use smoked salmon, and I figured why not tartare? It is a very chic way to serve food.

Well, technically this is not a tartare, because they are usually raw, and smoked salmon isn't raw. But not everybody likes eating raw fish. Even though that is not my case - I love raw salmon and tuna, I could eat them all day long -, it isn't very safe to make at home. So if I want to eat raw fish, I go to a restaurant I know won't get me sick.

That being said, this smoked salmon tartare is way easier to make and way faster, and everyone can enjoy it safely.

The flavour and texture of the salmon work wonderfully with the avocado, the sesame seeds add crunchiness, and the mango brings sweetness and freshness to the dish.


INGREDIENTS
1 serving
  • 100 g (3.5 oz) smoked salmon, diced
  • 80 g (1/2 cup) avocado, diced
  • 80 g (1/2 cup) mango, diced
  • 1 teaspoon black sesame seeds

INSTRUCTIONS
  • In a bowl mix the smoked salmon and sesame seeds.
  • Using a stainless steel round form, set the tartare up in the plate directly, starting with the layer of mango, than the avocado layer and eventually the salmone layer.
  • Serve immediately.


È da un po' di tempo che sto cercando un modo particolare per utilizzare il salmone affumicato, e ho pensato perché non una tartare? È modo molto elegante per servire il cibo.

Beh, tecnicamente non è una tartare, perché di solito sono crude, e il salmone affumicato non è crudo. Ma non a tutti piace mangiare pesce crudo. Anche se questo non è il mio caso - amo salmone e tonno crudi, potrei mangiarli tutto il giorno - non è molto sicuro da fare in casa. Quindi se voglio mangiare pesce crudo vado al ristorante dove sono sicura che mi farà male.

Detto questo, questa tartare di salmone affumicato è molto più semplice e più veloce, e tutti possono gustarla in sicurezza.

Il sapore e la consistenza del salmone si sposa alla perfezione con l'avocado, i semi di sesamo aggiungono croccantezza, e il mango porta dolcezza e freschezza al piatto.

INGREDIENTI
1 porzione
  • 100 g salmone affumicato, a cubetti
  • 80 g avocado, a cubetti
  • 80 g mango, a cubetti
  • 1 cucchiaino semi di sesamo nero

PROCEDIMENTO
  • In una ciotola mescolate il salmone affumicato e i semi di sesame.
  • Utilizzando un coppapasta, formate la tartare direttamente nel piatto, iniziando con lo strato di mango, poi quello all'avocado e infine quello di salmone.
  • Servite immediatamente. 

8 comments:

  1. You have combined everything I love in this one, Sonia. It looks so very tempting!

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  2. Gorgeous! I will have to try this out. All those healthy fats.

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  3. I'm not a fish or meat eater but I love that you're adding mango, avocado and sesame seeds. It would add a glorious flavor.

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    1. You can still enjoy those ingredients without the salmon, they still taste absolutely amazing!

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  4. mi piacerebbe assaggiarla...bella presentazione!!
    ciaoo

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