The other thing I beath other than air is football, so to celebrate the opening of Euro 2016 I made salade niçoise, this French salad full of flavour and texture that many don't seem to get right.
What do I mean? Well, tons of people - including my mother who is French - make it with green beans and potatoes, but the original recipe only calls for raw vegetables. It also includes hard-boiled eggs, tuna, olives, onion and anchovies.
I mixed lettuce and onion together to give extra flavour to the lettuce, and to soften up a bit the onion. In addition to tomatoes, I picked some of my favourite seasonal veggies, cucumber and radishes to add some crunchiness and I served it all on a bed of lettuce with a French-inspired vinaigrette (which is not a vinaigrette at all because I didn't use oil, I just liked the sound of it).
INGREDIENTS
1 serving
For the tuna
- 100 g (3.5 oz) tuna steak, 3 cm (1.2 inches) thick
- 1 teaspoon extra virgin olive oil
- Himalayan salt
For the salad
- 1 hard-boiled egg
- 75 g (1 cup) lettuce, chopped
- 5 Cailletier olives
- 2 radishes, sliced
- 3 cherry tomatoes, halved
- 1/2 cucumber, sliced
- 1/2 onion, sliced
- 3 anchovies
For the "vinaigrette"
- 1 tablespoon apple cider vinegar
- 1 tablespoon Dijon mustard
INSTRUCTIONS
- In a small jar add the apple cider vinegar and dijon mustard. Put the lid on and shake to mix.
- Mix the lettuce with the onion, then move them to the plate. Continue assembling the dish by adding olives, radishes, tomatoes, cucumber, egg and anchovies.
- Season the tuna with the Himalayan salt. Heat the olive oil in a skillet over medium-high heat, arrange the tuna in the pan and cook for 3 minutes. Turn the tuna and cook for 3 more minutes. Transfer the tuna to a cutting board and cut it into slices.
- Complete the dish with the tuna, drizzle everything with the "vinaigrette", and serve immediately.
L'altra cosa che respiro oltre all'aria è il calcio, così per festeggiare l'inizio di Euro 2016 ho fatto la salade niçoise, questa insalata francese ricca di sapore e consistenze che in molti sembrano non saper fare.
Cosa voglio dire? Beh, molte persone - tra cui anche mia madre che è francese - la fa con fagiolini e patate, ma la ricetta originale include soltanto verdure crude. Inoltre include uova sode, tonno, olive, cipolle e acciughe.
Il tonno può essere sia fresco che in scatola. Io ho scelto di cuocere tonno fresco perché quello in scatola rimane troppo secco, e poi chi voglio prendere in giro, i prodotti freschi saranno sempre migliori di quelli in scatola.
Ho mescolato la lattuga con la cipolla in modo da insaporire la lattuga e per alleggerire un po' la cipolla. Oltre ai pomodori, ho scelto alcuni dei miei ortaggi stagionali preferiti, cetrioli e ravanelli che aggiungono un po' di croccantezza e ho servito l'insalata su un letto di lattuga con vinaigrette ispirata alla Francia (che poi non è proprio una vinaigrette perché non ho utilizzato olio, è solo che mi piace come suona).
INGREDIENTI
1 porzione
Per il tonno
- 100 g filetto di tonno, 3 cm di spessore
- 1 cucchiaino olio extravergine di oliva
- Sale rosa dell'Himalaya
Per l'insalata
- 1 uovo sodo
- 75 g lattuga a pezzetti
- 5 olive taggiasche
- 2 ravanelli, affettati
- 3 pomodorini, tagliati a metà
- 1/2 cetriolo, affettato
- 1/2 cipolla, affettata
- 3 acciughe
Per la "vinaigrette"
- 1 cucchiaio aceto di mele
- 1 cucchiaio senape di Digione
PROCEDIMENTO
- In un barattolino, aggiungete l'aceto di mele e la senape di Digione. Chiudete con il coperchio e shakerate per mescolare.
- Mescolate la lattuga e la cipolla, quindi mettetele nel piatto. Continuate ad assemblare il piatto aggiungendo le olive, ravanelli, pomodorini, cetriolo, uovo e acciughe.
- Insaporite il tonno con il sale rosa dell'Himalaya. Fate scaldare l'olio in una padella su fiamma medio-alta, disponete il tonno nella padella e cuocete per 3 minuti. Girate il tonno e cuocete per altri 3 minuti. Trasferite il tonno su un tagliere e tagliatelo a fette.
- Completate il piatto con il tonno, cospargete il tutto con la "vinaigrette", e servite subito.
Deve essere deliziosa, fresca e leggera ma gustosa, bravissima Sonia!!
ReplyDeleteGrazie Cristina!
DeleteLa presentazione è fantastica! Il gusto pure.
ReplyDeleteBuon fine settimana
Grazie! Buon fine settimana anche a te.
DeleteSicuramente meglio con il tonno fresco e la tua "vinaigrette" mi ispira molto, da fare quanto prima così fresca e invitante!!!
ReplyDeleteBaci
Grazie Laura! Buon fine settimana.
DeleteI can't imagine what you mean by the "original recipe" for this dish, which is served widely in Provence and other parts of France with cooked vegetables in it. You should listen to your mother!
ReplyDeleteMaybe I should have said the real recipe. Anyway, there are no cooked vegetables, not according to my sources
Deletehttp://www.frenchtoday.com/blog/recette-de-la-vraie-salade-nicoise-real-salade-nicoise-recipe
http://www.slate.fr/life/70471/salade-nicoise
Che piatto appetitoso, un bell'insieme colorato, vario ed invitante!
ReplyDeleteBacione!
Grazie!
Deleteyou know one turns to blog, write posts, reads and comments... and does it as a hobby as well as a passion for which certain little unhappy outputs leave the time they are! For me these vegetables raw or cooked, are very good and I really like your sleepers! Good evening dear... :)
ReplyDeletesorry I mean version not sleepers!! :)
DeleteThank you very much, Grace! I really appreciate your comment. Love, Sonia.
DeleteI knew :)
DeleteLove, Grace..
Hi Sonia:)
ReplyDeleteWhat a lovely Salade Nicoise you have presented for us today:) It is so difficult to decipher the many variations of dishes from the past as to "real" and "original." I find it very frustrating at times because we all in our minds eye have an image of what we think it should look like or the ingredients needed.
I have always thought Salade Nicoise was absent of any cooked vegetables or ingredients with the exception of the hard boiled eggs. I'm thinking many places now serve the dish as they think people are more familar with but perhaps not the intention of the creator:)
I would include the same ingredients with the exception of the tuna, only because fresh tuna is so difficult to get around here. When I do make it, I usually use anchovies. Uh oh, yet another adaptation!
Thank you so much for sharing, Sonia...
It was a pleasure! And thank you for sharing this with me/us. I also used anchovies, they are in the left corner, stuck between the eggs, tomatoes and radishes :)
Deleteciao! Arrivo da te grazie alla festa dell'amicizia!... devo dire che questa ricetta non la conoscevo e la proverò sicuramente!
ReplyDeleteIntanto mi unisco ai tuoi lettori.
Ti lascio il link del mio blog... http://ideedililli.blogspot.it/
Ciao e buona giornata
Grazie!
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