Chicken and Broccoli Stir Fry // Stir fry di pollo e broccoli

Wednesday, October 19, 2016


Chicken is a good source of lean protein, vitamins and minerals. Also, it makes for a very quick and easy dinner for when you don't have a lot of time to cook, and this chicken and broccoli stir fry is my favourite way to have it, especially now that broccoli are in season.
Scorrete sotto per l'italiano


I've never eaten at a Chinese restaurant - if I have to be honest I'm kind of concerned about the hygiene - but I do love the flavours, so I decided to recreate this classic recipe in my own, healthy way.


Other than the flavours that are incredible, my favourite thing about this recipe is that it takes only 10-15 minutes to make, and anyone can make it. The meat and vegetables are simply cooked in a pan and the delicious, spicy sauce is simply poured over them and let thicken up

Serve it with some rice and you'll have a delicious dinner. Or any other grain really, they all work. Yeah, I know, that's not very Chinese, still it tastes delicious.


INGREDIENTS
1 serving
  • 100 g (3.5 oz) chicken breast, sliced
  • 50 g (1 cup) broccoli florets
  • 1/2 red onion, sliced
  • 1 tablespoon soy sauce
  • 1 cm (0.4 inches) fresh ginger, minced
  • 1 garlic clove, minced
  • 1 teaspoon cornstarch
  • 1 teaspoon extra virgin olive oil
  • Salt

INSTRUCTIONS
  • Combine the soy sauce, ginger, garlic, cornstarch and 2 tablespoons of water and put aside.
  • Heat the oil in a pan over medium heat. Add the onion and cook for 1-2 minutes. Add the chicken breast, 2 tablespoon of water, season with salt, and cook for 1-2 minutes, until the chicken is cooked.
  • Add the broccoli, cover, and cook for 5 minutes. Stir in the soy sauce mixture, and cook, stirring frequently, until the sauce has thickened. 
  • Remove from the heat and serve immediately.


Il pollo è un'ottima fonte di proteine magre, vitamine e minerali. Inoltre è ottimo per una cena veloce e facile quando non avete molto tempo per cucinare, e questo stir fry di pollo e broccoli è il mio modo preferito per cucinarlo, specialmente ora che i broccoli sono in stagione.

Non ho mai mangiato in un ristorante cinese - se devo essere sincera sono un po' preoccupata per l'igiene - ma mi piacciono i sapori, così ho deciso di ricreare questa ricetta classica nel mia verione sana.

Oltre ai sapori che sono incredibili, la mia cosa preferita di questa ricetta è che ci vogliono soltanto 10-15 minuti per farla, e che tutti possono farla. La carne e le verdure sono semplicemente cotte in padella e la deliziosa e speziata salsa è versata sopra e lasciata addensare.

Servitelo con un po' di riso ed avrete una cena deliziosa. O con qualsiasi altro cereale, vanno bene tutti. Sì, lo so, non è molto cinese, ma è comunque buonissimo.

INGREDIENTI
1 porzione
  • 100 g petto di pollo, affettato
  • 50 g broccoli
  • 1/2 cipolla rossa, affettata
  • 1 cucchiaio salsa di soia
  • 1 cm zenzero fresco, tritato
  • 1 spicchio d'aglio, tritato
  • 1 cucchiaino maizena
  • 1 cucchiaino olio extravergine di oliva
  • Sale

PROCEDIMENTO
  • Mescolate insieme la salsa di soia, zenzero, aglio, maizena e 2 cucchiai di acqua e mettete da parte.
  • Scaldate l'olio in una padella su fiamma media. Aggiungete la cipolla e cuocete per 1-2 minuti. Aggiungete il pollo, 2 cucchiai di acqua, salate e cuocete per 1-2 minuti, finché il pollo non sarà cotto. 
  • Aggiungete i broccoli, coprite, e cuocete per 5 minuti. Unite il composto di salsa di soia, e cuocete, mescolando spesso, finché la salsa non si sarà addensata.
  • Togliete dal fuoco e servite subito. 

11 comments:

  1. Bellissima proposta.. Amo il pollo come carne e mangio più quella che altre.. E ottima idea un unico piatto con i broccoli che amo anch'essi tanto.. smackkk

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  2. Questo piatto sembra proprio buono. Complimenti, un bacione!!!!

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  3. It looks delicious. Thanks for sharing! :)

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  4. Chicken slices look very tender and juicy..and I love the combo with broccoli.

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  5. Questo piatto deve essere proprio buonissimo, complimenti!

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  6. Mi piace questo abbinamento.
    Un abbraccio e buona giornata

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