Roasted Cauliflower Soup with Caramelized Onion and Walnuts // Zuppa di cavolfiore arrostito con cipolla caramellata e noci

Wednesday, March 22, 2017


Everyone seems to love cauliflower these days. It is indeed everywhere. There's cauliflower pizza, cauliflower mash, cauliflower rice, cauliflower buns, cauliflower tortillas, cauliflower steaks, and I've no idea how many other low-carb cauliflower dishes I'm not mentioning. And I have to admit I'm the first to love those alternatives to carbs, not because I'm on a diet, but simply because I like to try new things.

That said, the one I'm sharing with you today is one of the oldest low-carb recipes involving cauliflower, a simple soup made with delicious roasted cauliflower and topped with even more delicious sugar-free caramelized red onion and walnuts because that crunch is always welcome.


After a previous attempt at making a boiled purple cauliflower soup that turned out grey - this happened months ago -, this time I decided to go with roasted white cauliflower because the colour doesn't change - and that's also the only cauliflower I had at home - and roasting cauliflower brings out its nutty flavour that works amazingly with the sweet caramelized onion on top.


INGREDIENTS
1 serving
  • 200 g (2 cups) cauliflower florets
  • 1/2 medium yellow onion, cut into chunks
  • 1 garlic clove, cut into pieces
  • 1 thyme sprig
  • 1 red onion, sliced
  • 480 ml (2 cups) hot vegetable broth
  • Extra virgin olive oil
  • Salt
  • Walnuts, to serve

INSTRUCTIONS
  • Preheat the oven to 200°C (400°F).
  • Line a baking sheet with parchment paper and place the cauliflower, yellow onion and garlic on it. Drizzle with olive oil, season with salt and add the thyme leaves. Toss to evenly combine.
  • Roast on the middle rack of the oven for 20-25 minutes, until cauliflower is tender and fragrant.
  • Move the roasted vegetables to a blender, pour the hot broth and blend until smooth. Adjust salt if needed.

  • Meanwhile, heat a teaspoon of olive oil in a skillet over medium heat. Add the red onion sliced and sautée for 5 minutes. Season with salt, lower the heat, and cook for 5-15 minutes, adding some water if needed to prevent the onion from burning.

  • Top the soup with the caramelized onion and some chopped walnuts and serve.

NOTES
  • The caramelized onion's cooking time depends on whether you want it crunchy or soft. 



Tutti sembrano impazzire per il cavolfiore questi giorni. È praticamente ovunque. C'è la pizza di cavolfiore, puré di cavolfiore, riso di cavolgiore, panini di cavolgiore, tortillas di cavolgiore, bistecche di cavolfiore, e non ho idea di quante altre ricette con pochi carboidrati a base di cavolfiore non sto menzionando. Detto questo devo ammettere che sono la prima ad amare quelle alternative ai carboidrati, non perché sono a dieta, ma semplicemente perché mi piacere provare cose nuove.

Detto ciò, quella che condivido con voi oggi è una delle ricette con pochi carboidrati a base cavolfiore più vecchie, una semplice zuppa fatta con delizioso cavolfiore arrostito e guarnita con un ancor più deliziosa cipolla rossa caramellata senza zucchero e noci perché quella croccanteza ci sta sempre bene.

Dopo un tentativo precedente di fare una zuppa di cavolfiore viola bollito che è venuta grigia - è successo mesi fa -, questa volta ho optato per il cavolfiore bianco arrostito perché il colore non cambia - e anche perché era l'unico cavolfiore che avevo in casa - e arrostire il cavolfiore tira fuori il suo sapore rustico che si abbina benissimo con la dolce cipolla caramellata sopra.

INGREDIENTI
1 porzione
  • 200 g cimette di cavolfiore
  • 1/2 cipolla dorata, tagliata a pezzi
  • 1 spicchio aglio, tagliato a pezzi
  • 1 rametto timo
  • 1 cipolla rossa, affettata
  • 480 ml brodo vegetale caldo
  • Olio extravergine di oliva
  • Sale
  • Noci, per servire

PROCEDIMENTO
  • Preriscaldate il forno a 200°C.
  • Foderate una teglia con carta da forno ed adagiatevi cavolfiore, cipolla dorata e alglio. Fate un giro d'olio, salate e aggiungete le foglie di timo. Mescolate bene.
  • Fate arrostire nella parte centrale del forno per 20-25 minuti, finché il cavolfiore non è tenero e fragrante.
  • Trasferite le verdure arrosite in un frullatore, versate il brodo caldo e frullate finché non è omogeneo. Aggiustate di sale se necessario.

  • Nel frattempo, scaldate un cucchiaino di olio in una padella su fiamma media. Aggiungete la cipolla e rosolatela per 5 minuti. Salate, abbassate la fiamma, e cuocetela per 5-15 minuti, aggiungendo dell'acqua se necessario per evitare che la cipolla bruci.

  • Decorate la zuppa con la cipolla caramellata e delle noci spezzettate e servite.

NOTE
  • Il tempo di cottura della cipolla caramellata dipende a seconda che la vogliate croccante o morbida.

2 comments:

  1. Che delizia deve essere questa zuppa. Mi piace molto il connubio con la cipolla caramellata.

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    1. Perché non la provi? Così poi mi fai sapere :)

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