Agretti with Creamy Egg Yolk // Agretti con tuorlo cremoso

Wednesday, March 29, 2017


Last winter, in some magazine - I think it was one of my mother's La Cucina Italiana -, I saw a poached egg yolk served on top of some lacinato kale and some sort of frittata. It was a bit of a complex dish for me to remake, but I did like the idea of the creamy egg yolk. A lot. So I wrote it down, waiting for the right moment to use it.

That moment has come with Spring and its products, one particular vegetable, to be honest, my beloved agretti. Creating some sort of nest with them is the easiest thing to do, and I figured a poached egg yolk on top would have looked amazing. And it looks like I was right!


Other than looking fine and giving the satisfaction of seeing all that creamy goodness coming down like a waterfall, these agretti with creamy egg yolk are tasty and a perfect side dish or light meal.


INGREDIENTS
1 serving
  • 1 handful (130 g // 4.6 oz) agretti
  • 1 egg yolk
  • Extra virgin olive oil
  • Salt
  • Pepper

INSTRUCTIONS
  • Cut off the roots of the agretti, then thoroughly wash them and pat them dry.
  • Bring to a boil a pot of water, add the agretti and boil for 5 minutes. Drain them, then season with olive oil, salt and pepper, and place them on a plate creating a nest.
  • Bring to a simmer a small pot of water, add the egg yolk and cook for about 2 minutes. Drain with a slotten spoon and let it dry on kitchen paper. 
  • Place the egg yolk at the center of the nest and serve.


Lo scorso inverno, in qualche rivista - credo fosse una La Cucina Italiana di mia madre -, ho visto un tuorlo in camicia servito sopra a del cavolo nero e una specie di frittata. Era un piatto un po' troppo complesso per me da ricreare, ma mi è piaciuta l'idea del tuorlo cremoso. Moltissimo. Dunque ho preso appunti, aspettando il momneto giusto per farne uso.

Quel momento è arrivato con la primavera e i suoi prodoti, una verdura specifica ad essere sinceri, i miei amati agretti. Creare una specie di nido con essi è la cosa più semplice da fare, e ho pensato che un tuorlo in camicia sopra avrebbe avuto un aspetto fantastico. E sembra prorpio avessi ragione!

Oltre ad avere un bell aspetto e dare la soddisfazione di vedere tutta quella cremosa bontà colare fuori come una cascata, questi agretti con tuorlo cremoso sono gustosi e perfetti come contorno o pasto leggero.

INGREDIENTI
1 porzione
  • 1 manciata (130 g) agretti
  • 1 tuorlo d'uovo
  • Olio extravergine di oliva
  • Sale
  • Pepe

PROCEDIMENTO
  • Tagliate le radici degli agretti, quindi lavateli accuratamente e asciugateli.
  • Portate a bollore una pentola di acqua, aggiungete gli agretti e bolliteli per 5 minuti. Scolateli, quindi conditeli con olio di oliva, sale e pepe, e disponeteli in un piatto creando un nido.
  • Portate a bollore un piccola pentola di acqua, aggiungete il tuorlo e cuocete per circa 2 minuti. Scolatelo con un mestolo forato e lasciatelo asciugare su carta da cucina.
  • Disponete il tuorlo al centro del nido e servite.

6 comments:

  1. Buonissimo, delicato , leggero e anche molto bello da vedere, un abbraccio!

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  2. Ecco il mix di sapori che amo anch'io ^_^ siamo proprio in sintonia ^_^

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  3. Il milgiore modo per gustarli in compagnia della ricchezza del tuorlo d'uovo

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