Buckwheat Stir Fry // Stir fry di grano saraceno

Monday, March 13, 2017


Just in case you didn't notice, buckwheat is one of my favourite grains. I'm in love with it since the first time I ate it, and this YouTube recipe was one of the firsts I've tried. It was very simple and quick to make so the other day since I came home late and I didn't have much time to cook, I remade it. Actually, I made my own version of it.

While the first time I only left out the corn because I didn't have any, this time I also skipped the peas, and the reason is that I completely forgot. But those aren't the only differences between my version and the original. I also grated the carrot instead of julienne it because I remember it being too crunchy the first time, and believe me when I say it, I grew up snacking on raw carrots as if I were a rabbit.


Anyway, the biggest difference is the sauce. I did my own thing, as usual, and I combined some soy sauce, apple cider vinegar and ginger powder having no idea what to expect from it. It was beyond delicious. Do you have in mind Coca Cola's flavour? Well, that's pretty much how this sauce tasted and it is way more healthy!


Remaking this recipe also made me realise how much my cooking has grown in the past year or so, as this dish ended up being way more flavourful that the first time, and you can indeed fully enjoy each ingredient, from the soft broccoli to the crunchy onion.

INGREDIENTS
1 serving
  • 80 g (1/3 cup + 1 1/2 tablespoons) buckwheat
  • 80 g (1 1/2 cup) broccoli florets
  • 1 carrot
  • 1/2 onion
  • 1 egg
  • 1/2 tablespoon extra virgin olive oil
  • 1/2 tablespoon soy sauce
  • 1/4 teaspoon apple cider vinegar
  • 1/4 teaspoon ginger powder
  • Fresh parsley, to taste
  • Coarse salt

INSTRUCTIONS
  • Bring to a boil a pot of salted water, add the buckwheat and boil for 10 minutes. Drain it.
  • Meanwhile, chop the onion and grate the carrot. In a small bowl, mix together soy sauce, vinegar and ginger powder. Beat the egg.
  • Heat the oil in a pan over medium heat, add the onion and cook, stirring, for 2 minutes. Add the broccoli and cook for 4-5 minutes. Add the carrots and cook for 1 minute.
  • Add the drained buckwheat and stir well. Make a dwell in the middle, pour the egg and stir until well combined and the egg is cooked.
  • Turn off the heat, pour the soy mixtures, add the chopped parsley, stir well and serve.

Nel caso in cui non l'abbiate notato, il grano saraceno è uno dei miei cereali preferiti. Lo adoro dalla prima volta che l'ho assaggiato, e questa ricetta di YouTube è stata una delle prime che ho provato. Era molto semplice e veloce da fare così l'altro giorno, dato che sono tornata a casa tardi e non avevo tanto tempo per cucinare, l'ho rifatta. A dire il vero, ho fatto la mia versione.

Mentre la prima volta ho soltanto saltato il mais perché non ce l'avevo, questa volta non ho messo neanche i piselli e la ragione è che mi sono completamente dimenticata. Ma queste non sono le uniche differenze tra la mia versione e l'originale. Ho anche grattato la carota invece di ridurla a julienne perché mi ricordo che era troppo croccante la prima volta, e credetemi se ve lo dico, sono cresciuta facendo merenda con carote crude come fossi un coniglio.

Comunque sia, la differenza più grande è la salsa. Ho fatto di testa mia, come al solito, e ho unito della salsa di soia, aceto di mele e zenzero in polvere senza avere un'idea di quello che poteva venir fuori. Era più che buono. Avete presente il sapore della Coca Cola? Beh, ecco il sapore che aveva questa salsa ed è molto più sana!

Il rifacimento di questa ricetta mi ha anche fatto realizzare quanto siano migliorare le mie abilità culinarie nell'ultimo anno o giù di lì in quanto questo piatto era molto più ricco di sapori della prima volta, e infati potete assaporare ogni signolo ingredienti, dai morbidi broccoli alla cipolla croccante.

INGREDIENTI
1 porzione
  • 80 g grano saraceno
  • 80 g cimetti di broccoli
  • 1 carota
  • 1/2 cipolla
  • 1 uovo
  • 1/2 cucchiaio olio extravergine di oliva
  • 1/2 cucchiaio salsa di soia
  • 1/4 cucchiaino aceto di mele
  • 1/4 zenzero in polvere
  • Prezzemolo fresco, a piacere
  • Sale grosso

PROCEDIMENTO
  • Portate a bollore una pentola di acqua salata, aggiungete il grano saraceno e bollitelo per 10 minuti. Scolatelo.
  • Nel frattempo, tritate la cipolla e grattugiate la carota. In una piccola ciotola, mescolate insieme salsa di soia, aceto e zenzero in polvere. Sbattete l'uovo.
  • Scaldate l'olio in una padella su fiamma media, aggiungete la cipolla e cuocete, mescolando, per 2 minuti. Aggiungete i broccoli e cuocete per 4-5 minuti. Aggiungete le carote e cuocete per 1 minuto.
  • Aggiungete il grano saracendo scolato e mescolate bene. Fate un buco al centro, versate l'uovo e mescolate finché l'uovo non sarà cotto.
  • Spegnete, versate il composto di soia, aggiungete il prezzemolo tritato, mescolate bene e servite.

9 comments:

  1. Un gustoso piatto salutare, complimenti!!!

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  2. Devo provarlo a tutti i costi questo grano saraceno, mi hai incuriosito davvero!

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  3. Molto buono anch'io adoro i cereali ma questo grano non l'ho trovato macinato si. Vado a cercare.. buona settimana.

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  4. I too love buckwheat! This is a great way to prepare them.

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  5. Fantastic recipes.
    My cooking blog is in spanish with google translator so you can enjoy the recipes in other languages.

    Olga.

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