Ratatouille

Friday, July 14, 2017


Happy Bastille Day! Or as French would say, Bonne Fête Nationale! Or is it Joyeux 14 Juillet? I should probably know since I'm half French. Anyway, for this very reason, as a way to celebrate this festive day, I made ratatouille. No, I am not talking about the Disney movie. Although the mouse did cook ratatouille. And it looked way prettier than mine.

That said, ratatouille, which basically means to stir up, is probably the most famous Provencal dish, and it's a stewed vegetable dish. It's a very tasty side dish served with rice, potatoes or simply bread, made of fresh and flavourful vegetables such as tomatoes, zucchini, eggplants, bell peppers, onions and garlic - although originally there were no eggplants -, cut into equal pieces, seasoned with fresh herbs and cooked in olive oil. Yes, French recipes without butter do exist.


It's very easy to make and it's perfect if you don't have a lot of time to cook. It's delicious both warm and chilled. And the next day it tastes even better.

INGREDIENTS
4 servings
  • 2 yellow onions
  • 2 garlic cloves
  • 1 large eggplant
  • 2 large zucchini
  • 2 bell peppers (any colour)
  • 4 ripe tomatoes
  • 2 sprigs fresh thyme
  • 1 handful fresh basil
  • 2 tablespoons extra virgin olive oil
  • Salt

INSTRUCTIONS
  • Peel and finely slice the garlic. Peel and slice the onions. Deseed the bell peppers, trim the zucchini and eggplant, then cut them into large cubes. Roughly chop the tomatoes. Pick the thyme leaves. Hand-break the basil into pieces.
  • Heat the olive oil in a casserole pan over medium heat. Add onion and garlic and cook, stirring occasionally, for 5 minutes.
  • Add the zucchini, eggplant and bell peppers and cook, stirring occasionally, for 10 minutes.
  • Add the tomatoes and thyme leaves, season with a generous pinch of salt and bring to a simmer, stirring occasionally.
  • Reduce the heat to low, cover and cook for 30-35 minutes.
  • Add in the basil leaves, adjust the salt, if needed, and serve.


Buon 14 luglio! O come direbbero i francesi, Bonne Fête Nationale! O è forse Joyeux 14 Juillet? Probabilmente dovrei saperlo dato che sono per metà francese. Comunque sia, proprio per questa ragione, per festeggiare questo giorno di festa, ho fatto la ratatouille. No, non sto parlando del film della Disney. Anche se il topo ha cucinato la ratatouille. Ed era molto più bella della mia.

Detto questo, la ratatouille, che in pratica significa rimestare, è probabilmente il piatto provenzale più famoso, ed è uno stufato di verdure. È un contorno molto saporito servito con riso, patate o semplicemente pane, fatto di verdure fresche e saporite come pomodori, zucchine, melanzane, peperoni, cipolle e aglio - anche se in origine non c'erano le melanzane -, tagliate in pezzi uguali, insaporite con erbe fresche e cotte in olio di oliva. Sì, esistono ricette francesi senza burro.

È molto semplice da fare ed è perfetta se non avete tanto tempo per cucinare. È deliziosa sia calda che fredda. E il giorno dopo è ancora più buona.

INGREDIENTI
4 porzioni
  • 2 cipolle dorate
  • 2 spicchi d'aglio
  • 1 melanzana grande
  • 2 zucchine grandi
  • 2 peperoni (qualsiasi colore)
  • 4 pomodori maturi
  • 2 rametti timo fresco
  • 1 manciata basilico fresco
  • 2 cucchiai olio extravergine di oliva
  • Sale

PROCEDIMENTO
  • Pelate e affettate finemente l'aglio. Pelate e affettate le cipolle. Rimuovete i semi ai peperoni, mondate le zucchine e melanzana, quindi tagliateli in grandi cubi. Tagliate grossolanamente i pomodori. Raccogliete le foglie di timo. Spezzettate con le mani le foglie di basilico.
  • Scaldate l'olio di oliva in una casseruola su fiamma media. Aggiungete cipolla e aglio e cuocete, mescolando di tanto in tanto, per 5 minuti.
  • Aggiungete le zucchine, melanzana e peperoni e cuocete, mescolando di tanto in tanto, per 10 minuti.
  • Aggiungete i pomodori e le foglie di timo, salate con un abbondante pizzico di sale e portate a bollore, mescolando di tanto in tanto. 
  • Riducete la fiamma al minimo, coprite e cuocete per 30-35 minuti.
  • Aggiungete le foglie di basilico, aggiustate di sale, se necessario, e servite.

No comments:

Post a Comment