After making the Mexican quinoa salad, I felt the urge to make a Greek inspired salad. This time around I decided to go with couscous as it is the only grain I have that doesn't require any cooking. Which is crucial with this heat. Unless you want to melt like a popsicle under the sun.
That said, this Greek inspired salad is pretty much perfect. To the nutty whole wheat couscous that also makes this salad very filling, I added the typical ingredients you find in a Greek salad. And I'd like to thank Eleni both for the recipe and for teaching me that I've been making Greek salad wrong my entire life. Feta does not go into the salad. Feta is served with the salad. And you stir the salad, along with the feta, when it's on the table.
But back to the ingredients. This salad has delicious Kalamata olives (you can also use black olives), fresh and juicy tomato, crunchy cucumber, sweet and spicy red onion, aromatic oregano, and, of course, feta and olive oil.
INGREDIENTS
1 serving
- 55 g (1/3 cup) whole grain couscous
- 120 ml (1/2 cup) water
- 1/2 cucumber
- 5 Kalamata olives (or black olives)
- 1/2 ripe but firm tomato
- 1/2 red onion
- 40 g (1/3 cup) diced feta
- 1/2 teaspoon dried oregano
- Extra virgin olive oil
- Salt
INSTRUCTIONS
- In a small pot, bring to a boil the water with a pinch of salt. Add the couscous, cover and rest for 5 minutes - or follow the instructions on your package. Fluff with a fork and let cool down.
- Meanwhile, dice the cucumber and tomato. Mince the onion.
- In a bowl, add the couscous, cucumber, olives, tomato, onion, feta and oregano, and stir well. Add olive oil to taste, adjust salt if needed, and stir.
- Serve chilled or at room temperature.
Dopo aver fatto l'insalata di quinoa alla messicana, ho sentito il bisogno di fare un'insalata di ispirazione greca. Questa volta ho deciso di utilizzare il couscous in quanto è l'unico cereale che ho che non richiede cotta. Il che è cruciate con questo caldo. Almeno che non volvete sciogliervi come un giacciolo sotto il sole.
Detto ciò, questa insalata di ispirazione greca è praticamente perfetta. Al rustico couscous integrale che rende questa insalata molto saziante, ho aggiunto i tipici ingredienti che trovate in un insalata greca. E vorrei ringraziare Eleni sia per la ricetta e per avermi insegnato che ho fatto l'insalata greca nel modo sbagliato per tutta la vita. La feta non va dentro l'insalata. La feta va servita con l'insalata. E l'insalata va mescoalta, insieme alla feta, una volta portata in tavola.
Ma torniamo agli ingredienti. Questa insalata ha gustose olive Kalamata (potete anche utilizzare olive nere), fresco e succoso pomodoro, cetriolo croccante, cipolla dolce e piccante, origano aromatico, e, ovviamente, feta e olio di oliva.
INGREDIENTI
1 porzione
- 55 g couscous integrale
- 120 ml acqua
- 1/2 cetriolo
- 5 olive Kalamata (o olive nere)
- 1/2 tomoro maturo ma sodo
- 1/2 cipolla rossa
- 40 g feta a cubetti
- 1/2 cucchiaino origano secco
- Olio extravergine di oliva
- Sale
PROCEDIMENTO
- In un pentolino, portate a bollore l'acqua con un pizzico di sale. Aggiungete il couscous, coprite e fate riposare for 5 minuti - o seguite le istruzioni sulla vostra confezione. Sgranate con una forchetta e lasciate raffreddare.
- Nel frattempo, tagliate cetriolo e pomodor a cubetti. Tritate la cipolla.
- In una ciotola, aggiungete il couscous, cetriolo, olive, pomodoro, cipolla, feta e origano, e mescolate bene. Aggiungete olio di oliva a piacere, aggiustate di sale se necessario, e mescolate.
- Servite fredda o a temperatura ambiente.
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