Millet and Tofu Maki Sushi // Maki sushi di miglio e tofu

Friday, December 16, 2016


Japanese is easily my favourite cuisine. What can I say, they use fantastic ingredients, they have an obsessive attention for foods' aesthetic and raw fish is so delicious, I will never understand how so many people find it gross.

Scorrete sotto per l'italiano

There aren't any Japanese restaurants nearby though, so I'm always the one supposed to make the food, but sushi isn't something I make often. Like I said once before, I don't feel safe eating raw fish at home. I don't want to get sick.


So I usually end up using smoked salmon. Actually, I eat smoked salmon straight out of the box and pretend like it's sashimi. Sometimes, when I feel like wasting a lot of time, I make maki sushi, also known as sushi rolls, the most famous version.

However, the version I'm sharing with you today is not a classic maki sushi, but a vegan version with millet instead of rice. Why? Because I forgot to buy sushi rice, and the quinoa in my pantry wasn't enough, so I went with millet. And I was very happy with the result.


Why vegan? Well, yesterday the new Star Wars came out, and long story short I didn't want to wait until 8 pm to have dinner and I needed some food to sneak into the movie theater, because, as everyone knows, the food there isn't dinner material. And I sure couldn't bring with me stinky fish, right? So tofu it was.

It's not the same, especially for a non-vegan/fish-lover like me, but it was pretty tasty.


INGREDIENTS
2 servings
  • 2 nori sheets
  • 120 g (2/3 cup) millet
  • 320 ml (1 1/3 cup) vegetable broth
  • 60 g (2 oz) firm tofu
  • 1/4 carrot, julienned 
  • 15 g (1/4 cup) thinly sliced red cabbage
  • 1 green onion, thinly sliced
  • Soy sauce
  • Wasabi

INSTRUCTIONS
  • Preheat the oven to 220°C (425°F). Line a baking sheet with parchment paper. 
  • Rinse the millet, drain it, then add it in a small saucepan with the water. Bring to a boil, reduce the heat, cover, and cook for 20 minutes. Let it cool.
  • Meanwhile, slice the tofu and lay out on the baking sheet, drizzle a few drops of soy sauce and spread out using the back of a spoon. Bake for 15 minutes, flip the tofu and cook for 5 minutes.
  • Place one nori on the bamboo mat and cover three quarters of one side with half of the millet. Spread a tiny amount of wasabi, lay half of the tofu over it, followed by half each of the carrot, cabbage and green onion.
  • Start rolling up the ingredients away from you, while keeping the roll tight. Let the roll rest a few minutes before cutting it into 6-8 pieces with a sharp knife. Repeat to make the other roll.
  • You can serve it with some soy sauce, wasabi or sushi ginger. 


La cucina giapponese è facilmente la mia preferita. Che posso dire, utilizzano ingredienti fantastici, hanno un'attenzione maniacale for l'aspetto del cibo e il pesce crudo è così delizioso non capirò mai come fanno così tante persone a trovarlo disgustoso.

Non ci sono però ristoranti giapponesi nelle vicinanze, quindi sono sempre quella che deve preparare il cibo, ma il sushi non è qualcosa che faccio spesso. Come ho già detto un'altra volta, non mi sento sicura a mangiare pesce crudo in casa. Non voglio star male.

Dunque solitamente finisco per utilizzare salmone affumicato. In realtà mangio il salmone affumicato direttamente dalla confezione e faccio finta sia sashimi. Alcune volte, quando sono in vena di perdere tanto tempo, faccio il maki sushi, conosciuto anche come sushi rolls, la versione più famosa.

Però la versione che condivido con voi oggi non è un classico maki sushi, ma una versione vegan con il miglio invece del riso. Perché? Perché mi sono dimenticata di comprare il riso per sushi, e la quinoa che avevo in dispensa non era abbastanza, così ho scelto il miglio. E sono rimasta molto soddisfatta del risultato.

Perché vegan? Beh, ieri il nuovo film di Star Wars è uscito, e per farla breve non volevo aspettare fino alle 8 per cenare e avevo bisogno di cibo da poter portare al cinema, perché, come tutti sanno, il cibo lì non è adatto per cenare. E sicuramente non potevo portare del pesce puzzolente, giusto? Così ho scelto il tofu.

Non è lo stesso, soprattutto per una non-vegan/amante del pesce come me, ma era molto gustoso.

INGREDIENTI
2 porzioni
  • 2 fogli alga nori
  • 120 g miglio
  • 320 ml brodo vegetale
  • 60 g tofu
  • 1/4 carota, tagliata a julienne
  • 15 g cavolo rosso, tagliato finemente
  • 1 cipollotto, tagliato sottilmente (solo la parte verde)
  • Salsa di soia
  • Wasabi

PROCEDIMENTO
  • Preriscaldate il forno a 220°C. Foderate una teglia con carta da forno.
  • Lavate il miglio, scolatelo, quindi mettetelo in un pentolino con l'acqua. Portate a bollore, riducete la fiamma, coprite, e cuocete per 20 minuti. Lasciatelo raffreddare.
  • Nel frattempo, tagliate il tofu a fettine e disponetelo nella teglia cospargetelo con qualche goccia di salsa di soia e distribuitela utilizzando il dorso di un cucchiaio. Cuocete in forno for 15 minutes, girate il tofu e cuocete per 5 minuti.
  • Mettete un foglio di nori sul tappetino di bamboo e coprite tre quarti di un lato con la metà del miglio. Spalmate una piccola quantità di wasabi, disponetevi sopra la metà del tofu, seguita dalla metà delle carote, cavolo e cipollotto.
  • Iniziate arrotolando gli ingredienti lontano da voi, mentre mantenete il rotolo stretto. Lasciate riposare il rotolo per qualche minuto prima di tagliarlo in 6-8 pezzi con un coltello affilato. Ripetete l'operazione per l'altro roll.
  • Potete servirlo con un po' di salsa di soia, wasabi o zenzeri per sushi.

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