Black Bean and Brown Rice Bowl with Vegetables and Egg // Bowl di fagioli neri e riso integrale con verdure e uovo

Monday, January 16, 2017



I'm a pretty weird person and as such I was terribly craving black beans the past week. And I badly wanted to make something Mexican, like a taco bowl or something, so I could use that pre-cooked corn I bought a while back.

Scorrete sotto per l'italiano

However, I'm not only weird but I also happen to be the kind of person that never plans anything, especially meals. I usually end up cooking with the random ingredients I bought without thinking, and this time I didn't have anything to make Mexican food. No (ripe) avocado, no tomatoes, no cilantro.


What I had instead were some beautiful purple turnips I picked up a few days earlier but didn't use because I was too lazy to clean them, and some pumpkin so I went for steamed winter vegetables as they add an incredibly soft texture to the dish, and are great if you are trying to lose some weight you put on during the holidays. Also, the nutrients pretty much stay the same this way.


It is very easy to make, and if you use canned beans and/or leftover rice, it won't even take a lot of your time. To finish off, drizzle the whole thing with olive oil, season with himalayan salt and sprinkle with cinnamon. Yes, I said cinnamon. It give the dish that extra kick.


P.S. Whether or not you are going to try this recipe, you should really try steamed turnips. They are fantastic!

INGREDIENTS
1 serving
  • 50 g (1/4 cup) dried black beans or 100 g (1/2 cup) cooked black beans
  • 50 g (1/4 cup + 1 tablespoon) brown rice or 120 g (scant 3/4 cup) cooked brown rice
  • 80 g (2/3 cup) diced pumpkin
  • 1 turnip, diced
  • 1 egg
  • 1 dried chilli pepper
  • Extra virgin olive oil
  • Coarse salt
  • Himalayan salt
  • Cinnamon powder

INSTRUCTIONS
  • Place the black beans in a bowl, cover with cold water, and soak for 8 hours. Drain and rinse them.
  • Move the beans to a pot, cover with water, add the dried chilli and bring to a boil. Reduce the heat, cover and simmer for 1 and a half to 2 hours. Season with coarse salt when the beans are almost done. Remove the chilli, then drain them.

  • Bring to a boil a pot of water. Pour brown rice, wait for it to come back to the boil, and cook for 20 minutes on a rolling boil. Drain the rice, put it back into the pot, and let it rest, covered, for 2 minutes.

  • Place water in a pot with a steamer and bring to a boil. Put the pumpkin and turnip into the steamer, cover, and cook for 10-15 minutes.
  • Add the egg in a pot of cold water, bring to a boil and cook for 5 minutes. Drain, and cool it down under cold water. Peel the egg and cut it in half.

  • Add all the cooked ingredients in a bowl, drizzle with olive oil, season with Himalayan salt, sprinkle with cinnamon and serve.


Sono una persona abbastanza strana e in quanto tale la settimana scorsa avevo una tremenda voglia di fagioli neri. E volevo disperatamente fare qualcosa di messicano, tipo una taco bowl or roba del genere, così da poter utilizzare il mais precotto che ho comprato un po' di tempo fa.

Però io non solo sono strana ma sono anche una di quelle persone che non pianificano mai niente, soprattutto i pasti. Di solito finisco per cucinare con gli ingredienti casuali che ho comprato senza pensare, e questa volta non avevo niente per fare cibo messicano. Nessun avocado (maturo), nessun pomodoro, niente coriandolo.

Quello che invece avevo erano delle bellissime rape viola che avevo raccolto qualche giorno prima ma che non avevo utilizzato perché troppo pigra per pulirle, e della zucca così ho optato per verdure invernali al vapore in quanto aggiungono una consistenza incredibilmente morbida al piatto e sono ottime se state cercando di perdere del peso messo su durante le feste. Inoltre i nutrienti rimangono praticamente intatti in questo modo.

È molto semplice da fare, e se utilizzate fagioli in scatola e/o riso avanzato, non vi richiederà neanche tanto tempo. Per completare, condite il tutto con olio di oliva, salate con sale dell'Himalaya e cospargete di cannella. Sì, ho detto cannella. Dà al piatto quel tocco in più.

P.S. Indipendentemente dal fatto che proviate o no questa ricetta, dovreste proprio provare le rape al vapore. Sono fantastiche!

INGREDIENTI
1 porzione
  • 50 g fagioli neri secchi o 100 g fagioli neri già cotti
  • 50 g riso integrale o 120 g riso integrale già cotto
  • 80 g zucca a cubetti
  • 1 rapa, tagliata a cubetti
  • 1 uovo
  • 1 peperoncino secco
  • Olio extravergine di oliva
  • Sale grosso
  • Sale dell'Himalaya
  • Cannella in polvere


PROCEDIMENTO
  • Mettete i fagioli in una ciotola, copriteli con acqua fredda e teneteli in ammollo per 8 ore. Scolateli e sciacquateli.
  • Trasferite i fagioli in una pentola, coprite con acqua, aggiungete il peperoncino e portate a bollore. Riducete la fiamma, coprite e cuocete tra l'ora e mezze e le due ore. Salate con il sale grosso verso fine cottura. Togliete il peperoncino, quindi scolateli.

  • Portate a bollore una pentola di acqua. Versate il riso integrale, aspettate che ritorni a bollire, e cuocete per 20 minuti. Scolate il riso, rimettetelo nella pentola, e fatelo riposare, coperto, per 2 minuti.

  • Versate abbondante acqua in una vaporiera e portate a bollore. Aggiungete la zucca e la rapa, coprite e cuocete per 10-15 minuti.
  • Aggiungete l'uovo in un pentolino con acqua fredda, portate a bollore e cuocete per 5 minuti. Scolate, e fatelo raffreddare sotto acqua fredda corrente. Sgusciate l'uovo e tagliatelo a metà.

  • Aggiungete tutti gli ingredienti cotti in una ciotola, condite con un filo d'olio di oliva, salate con il sale dell'Himalaya, e cospargete di cannella, e servite.

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