A while back, I saw lentil pasta on the store shelf and I was very curious to try it. I didn't buy it immediately, because I wasn't sure I was going to use it. But then I told myself that I love lentils and pasta isn't that bad either, also they are rich in protein, iron and fiber, so I'd definitely find a way to use them.
Scorrete sotto per l'italiano
And I was right. After cooking them once to test the colour, I decided to go all orange and make this lentil pasta with Hokkaido pumpkin. You can really use whatever pumpkin you want, that's the one I had in the fridge, and I just love the way its flavour - kind of like a chestnut - works with lentils.
Don't worry though, this is not a boring dish of pasta with pumpkin, but it's quite rich in flavour thank to sage and nutmeg, an herb and a spice I used to dislike. I'm still not crazy about them, but they are perfect for pumpkin.
INGREDIENTS
1 serving
- 80 g (2.8 oz) lentil pasta
- 1/4 Hokkaido pumpkin
- 2 sage leaves
- Nutmeg
- 1/2 tablespoon extra virgin olive oil
- Coarse salt
- Salt
INSTRUCTIONS
- Clean the pumpkin and remove the skin. Cut half of it into small dices and roughly chop the other half.
- Bring to a boil a pot of water, add coarse salt and the roughly chopped pumpkin, and boil for 5-6 minutes, until tender. Drain it with a slotted spoon, move it to a blender, add 1 small ladle of cooking water and blend. Season with salt and a pinch of nutmeg.
- Add the olive oil and sage leaves in a pan, and heat over medium heat. Add the diced pumpkin and cook for 2 minutes. Pour 1 small ladle of water, season with salt, lower the heat, and cook for about 8 minutes.
- Bring to a boil the cooking water of the pumpkin, add the pasta and boil for 5-7 minutes (or according to the instructions on your package). Drain it.
- Move the pasta in the pan, pour the pumpkin cream and toss to combine.
Ed avevo ragione. Dopo avere cotte una volta per testare il colore, ho deciso di fare tutto arancione e fare questa pasta di lenticchie con zucca Hokkaido. Potete utilizzare qualsiasi zucca volete, questa è quella che avevo in frigo, e adoro il modo in cui il suo sapore - simile a quello delle castagne - si abbina alle lenticchie.
Non vi preoccupate però, questo non è un semplice piatto di pasta con la zucca, ma è alquanto ricco in sapore grazie alla salvia e noce moscata, un'erba e una spezie che detestavo. Ancora non ne vado pazza, ma sono perfette per la zucca.
INGREDIENTI
1 porzione
- 80 g pasta di lenticchie
- 1/4 zucca Hokkaido
- 2 foglie salvia
- Noce moscata
- 1/2 cucchiaio olio extravergine di oliva
- Sale grosso
- Sale
PROCEDIMENTO
- Pulite la zucca e togliete la buccia. Tagliate la metà in piccoli cubi e tagliate grossolanamente l'altra metà.
- Portate a bollore una pentola di acqua, aggiungete il sale grosso e la zucca tagliata grossolanamente e bollite per 5-6 minuti, finché non è tenera. Scolatela con un mestolo forato, mettetela in un frullatore, aggiungete un piccolo mestolo di acqua di cottura e frullate. Salate e aggiungete un pizzico di noce moscata.
- Aggiungete l'olio di oliva e le foglie di salvia in una padella, e scaldate a fiamma media. Aggiungete la zucca a cubetti e cuocete per 2 minuti. Versate un piccolo mestolo di acqua, salate, abbassate la fiamma, e cuocete per 8 minuti circa.
- Portate a bollore l'acqua di cottura della zucca, aggiungete la pasta e bollitela per 5-7 minuti (o secondo le istruzioni sul vostro pacchetto). Scolatela.
- Trasferite la pasta nella padella, versate la crema di zucca e spadellate per amalgamare gli ingredienti.
Pasta e lenticchie buone preso nota ma la zucca non posso metterò magari una zucchina. Buona fine settimana.
ReplyDeleteSono sicura sia buona anche con le zucchine.
DeleteChe bel piatto ha dei colori meravigliosi, complimenti. Un bacione e buon weekend.
ReplyDeleteGrazie!
DeleteI love pasta made from lentils and peas. This looks very tasty with pumpkin.
ReplyDeleteI bought pea pasta a few days ago and I can't wait to try it!
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