How to Make Kombu Dashi // Come fare il kombu dashi

Wednesday, September 21, 2016


Last time when I made a How to post, it was sauerkraut. Today I'm going to Asia and I'm sharing with you how to make Kombu Dashi.
Scorrete sotto per l'italiano

First of all, I guess I have to tell you what kombu and dashi are. I'll start with the easy one, dashi, a stock that is used in many Japanese dishes that adds a distinctively oceanic flavour to any dish and provides great umami. Therefore you don't need to season the food much if you have a good dashi.

And what is kombu? It is a type of seaweed that is widely used in Japanese cuisine and that has many health benefits. It improves brain and muscle function, it protects us from radiation, and it's high in minerals such as calcium, potassium, iron and iodine. Studies have also shown it has an ability to decrease LDL cholesterol levels.


In a few words, it is a broth made of seaweeds. It is the vegetarian/vegan alternative to Awase Dashi, the most common stock that is made from kombu and katsuobushi, a dried, fermented, and then smoked skipjack tuna. And it's probably the easiest dashi you can make. 

INGREDIENTS
  • 480 ml (2 cups) water
  • 2 g (0.07 oz) dried kombu

INSTRUCTIONS
  • Gently clean the kombu with a dump cloth but leave the white powdery substance.
  • In a medium pot, put the water and the kombu. Heat up slowly on medium heat. Remove from the heat and remove the kombu just before the dashi starts boiling. It will take 20-25 minutes.
  • Line a sieve with cheesecloth and strain the dashi.

NOTES
  • The dashi can be used immediately, kept in the refrigerator for up to a week, or frozen for up to 3 months.
  • You can reuse the kombu to make a second dashi. After that, you can also eat the seaweed.


L'ultima volta che ho condiviso un post Come fare, erano i crauti. Oggi mi sposto in Asia e condivido con voi come fare il kombu dashi.

Prima di tutto immagino che debba dirvi cosa sono kombu e dashi. Inizierò con quello facile, il dashi, un brodo che è utilizzato in molti piatti giapponesi che aggiunge un distintivo sapore di mare ad ogni piatto e che conferisce un ottimo sapore (umami). Quindi non avete bisogno di salare tanto il cibo se avete un buon dashi.

E cos'è la kombu? È un tipo di alga che è molto utilizzata nella cucina giapponese e che ha molti benefici per la salute. Migliore il funzionamento cerebrale e muscolare, ci protegge dalle radiazioni, ed è ricca di minerali con il calcio, potassio, ferro e iodio. Alcuni studi hanno anche dimostrato la sua capacità to ridurre il colesterolo cattivo.

In poche parole, è un brodo fatto di alghe. È la versione vegetariana/vegana del Awase Dashi, il tipo di brodo più comune che è fatto con kombu e katsuobushi, un tonno essiccato, fermentato e infine affumicato. E probabilmente è anche il dashi più facile da fare.

INGREDIENTS
  • 480 ml acqua
  • 2 g kombu secca

PROCEDIMENTO
  • Pulite delicatamente la kombu con un panno umido, ma lasciate la sostanza polverosa bianca.
  • In una pentola media, aggiungete l'acqua e la kombu. Scaldate lentamente a fiamma media. Togliete dal fuoco e rimuovete la kombu appena prima che il dashi inizi a bollire. Ci vorranno 20-25 minuti.
  • Foderate un setaccio con una garza e filtrate il dashi.

NOTE
  • Il dashi può essere utilizzato immediatamente, tenuto in frigo fino ad una settimana, o concelato fino a 3 mesi.
  • Potete riutilizzare la kombu per fare un secondo dashi. A quel punto, potete anche mangiare l'alga. 

14 comments:

  1. Grazie della condivisione,c'è sempre da imparare cose nuove. Bacioni

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    1. È proprio vero, non si finisce mai di imparare.

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  2. It sounds so good! I'm a fan of Japanese food, so this is a must try for me. :)

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    1. Try this, it makes a huge difference with the one you can buy at the store.

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  3. Have never had seaweed this way...so interesting!

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  4. Non so se mi convinco ad assaggiare, certo che sembra un toccasana! Grazie comunque a presto

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  5. Davvero interessante, baci!!!!

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  6. Hi dear,
    nice post this ... I ate long ago the kombu twisted like the spring roll and I liked. I'm sure that your recipe is good as well :)
    Thanks for your good wishes for my birthday :)

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    1. Twisted kombu... that's a great idea! Thanks! And you're welcome (for the wishes)!

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  7. Interessanti notizie..graxie
    Ciaoo

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