Sweet Potato Mini Pizzas // Pizzette di patata dolce

Friday, September 09, 2016


In a world where people are always looking for the option with less calories - example, eggplant pizzas, zucchini pizzas -, I'm bringing you a more delicious recipe. I'm not saying eggplants or zucchini aren't good, but let's be honest, they cannot compete with sweet potatoes.
Scorrete sotto per l'italiano

So that being said, here's some delicious sweet potatoes mini pizzas. Sure, they may not give you the same satisfaction of a normal pizza, but you'll definitely feel better after eating them because they are healthier.

Also it takes way less time and ingredients to make. In fact, 30 minutes and 5 ingredients are all you need to enjoy this sweet potato mini pizzas.


For the toppings, I decided to go with a classic, mozzarella, tomato and basil, but with a twist. I indeed made them vegan using Verys Vegan Mozzarella Classic instead of actual mozzarella. And if you are one of those people who find mozzarella a little weak on the flavour profile, I suggest you give it a try. Even if you're not vegan.

What I love the most about this pizzas is that they have a quite crispy edge and a soft, delicious centre. And you can make as much as you want. And you can either enjoy them as an appetizer or as part of the main dish with some salad.


By now your mouth will be probably watering so I leave you with the "recipe". And if you want to know more about Verys and their products, you can find all the infos you need on their website or on their Facebook page.

INGREDIENTS

INSTRUCTIONS
  • Preheat the oven to 200°C (400°F). Line a baking sheet with parchment paper.
  • Wash, cut off the very end, peel if not organic, and slice the sweet potato into a half-centimeter (1/4 inch) rounds. 
  • Place the slices on the baking sheet in a single layer, sprinkle with salt and roast for 15-20 minutes, or until the sweet potato slices are tender and the edges are starting to brown a little.
  • Remove the tray from the oven, top each disc with a slice of the vegan mozzarella, some cherry tomato quarters and basil. Season with salt and put the pizzas back in the oven for about 5 minutes, until the mozzarella melts.


In un mondo dove le persone sono sempre alla ricerca dell'opzione meno calorica - esempio, pizza di melanzane, pizza di zucchine -, io vi propongo una ricetta più gustosa. Non sto dicendo che le melanzane o le zucchine non sono buone, ma siamo onesti, non possono competere con le patate dolci.

Quindi detto questo, ecco alcune delizione pizzette di patata dolce. Lo so, forse non vi daranno la stessa soddisfazione di una pizza normale, ma vi sentirete sicuramente meglio dopo averle mangiate perché sono più sane.

Inoltre necessitano di meno tempo e meno ingredienti. Infatti 30 minuti e 5 ingredienti è tutto ciò di cui avete bisogno per gustare queste pizzette di patata dolce.

Per i condimenti, ho deciso di andare sul classico, mozzarella, pomodoro e basilico, ma con un twist. Infatti le ho rese vegane utilizzando Verys Chicca Classica invece della vera mozzarella. E se siete una di quelle persone che trovano la mozzarella un po' debole dal punto di vista del sapore, vi suggerisco di provarla. Anche se non siete vegani.

Ciò che amo maggiormente di queste pizze è che hanno un bordo abbastanza croccante e un centro morbido e delizioso. E potete farne quante volete. E potete gustarle sia come antipasto o come parte della portata principale con un po' di insalata.

A questo punto avrete probabilmente l'acquolina in bocca quindi vi lascio con la "ricetta". Se se volete sapere di più su Verys e sui loro prodotti, potete trovare tutte le informazioni sul loro sito o sulla loro pagina Facebook.

INGREDIENTI
  • 1 patata dolce grande
  • Verys Chicca Classica
  • Pomodorini, tagliati in quatro
  • Foglie basilico
  • Sale dell'Himalaya

PROCEDIMENTO
  • Preriscaldate il forno a 200°C. Foderate una teglia con carta da forno.
  • Lavate, tagliate l'estremità, pelate se non bio, e affettate la patata dolce a rondelle di mezzo centimetro.
  • Disponetele nella teglia in un unico strato, cospargete di sale e cuocete per 15-20 minuti o finché le fette di patata dolce non sono tenere e i bordi iniziano a dorare un po'. 
  • Togliete la teglia dal forno, completate ogni disco con una fetta della mozzarella vegana, alcuni quarti di pomodorino e basilico. Salate e rimettete le pizze in forno per circa 5 minutes, finché la mozzarella sarà sciolta.

12 comments:

  1. Ottima idea da provare subito!!! ciao e buona giornata!=)

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    1. Grazie, e buon fine settimana (ormai la giornata è quasi finita)!

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  2. It looks so good! Great idea! :)

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  3. Una bella idea, una pizza diversa ma sempre gradita!

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  4. Bellissime e sicuramente anche molto buone, baci!

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  5. Un'idea molto appetitosa e stuzzicante da provare. Bacioni

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  6. They look fantastic! I love the mini size :-)

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    1. Thank you! I know, everything mini is so cute.

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