How to Make Sauerkraut // Come fare i crauti

Friday, April 29, 2016


Homemade sauerkraut is a world apart from that canned stuff you can find in grocery stores. They are crunchy, have the right savoriness, and not only you will be willing to use them in your recipes, but you'll actually crave them.

Also, let's be honest, nothing can't beat the feeling of eating something you have made with your own hands. And since they are so easy to make, and they don't require any special equipment, I decided to share my recipe with you. And without further ado, I leave you with the recipe.

INGREDIENTS
  • 1 medium head green cabbage
  • 1 ½ tablespoons sea salt

INSTRUCTIONS
  • Wash the cabbage and remove any wilted outer leaves. Quarter the cabbage, remove the core, and slice the cabbage into thin strips. Try to make the strips as uniform as possible (you can use a mandoline if that helps).
  • Transfer the strips to a big mixing bowl and sprinkle the salt over the top. Using your hands, or a mallet start mashing the cabbage until the juices start flowing. Cover the mixing bowl with a cloth, and allow it to sir for about 30 minutes.
  • Grab handfuls of cabbage and pack them into a quart-sized mason jar. Every so often, tamp down the cabbage in the jar with your fist, or a wooden spoon. Keep going until the jar is full or you're out of cabbage.
  • Place a weight on the cabbage (you can use a smaller jar with clean stones or marbles): it's important that the cabbage is submerged beneath its liquid.
  • Cover the jar with the lid (fingertight only), and set aside in a room-temperature location, out of direct sunlight, for at least two weeks.
  • Smell and taste your sauerkraut: once you're happy with the fermentation, move the jar to the refrigerator for storage. 

NOTES
  • You may want to place a dish or tray under the jar, as it has the tendency to leak and spill over. And also you may want to remove the lid after a few days so the jar can release any gas.
  • You can also use red cabbage, napa cabbage or any other cabbage you like. You can also mix them up for a multi-colored sauerkraut.
  • Since it takes almost the same effort and time to make a lot of sauerkraut as it does a little, you can also make a bigger batch. The ratio is 1 kg cabbage, 1 tablespoon sea salt.


I crauti fatti in casa sono tutta un'altra cosa rispetto a quelli in scatola che possiamo trovare al supermercato. Sono croccanti, hanno la giusta sapidità, e non solo sarete disposti ad utilizzarli nelle vostre ricette, ma vi verrà voglia di mangiarli.

Inoltre, siamo onesti, niente batte la sensazione di mangiare qualcosa fatto con le proprie mani. E dal momento che sono molto semplici da fare, e non necessitano di una particolare attrezzatura, ho deciso di condividere la mia ricetta con voi. Senza ulteriori indugi, vi lascio con la ricetta.

INGREDIENTI
  • 1 cavolo verde medio
  • 1 ½ cucchiai di sale marino

PROCEDIMENTO
  • Lavate il cavolo e rimuovete le foglie esterne rovinate e/o appassite. Tagliate il cavolo in quattro parti, rimuovete la parte bianca centrale, e tagliate il cavolo a striscioline. Cercate di farle il più uniforme possibile (potete utilizzare una mandolina se di aiuto).
  • Trasferite le strisce in una grande ciotola e spargetevi il sale. Usando le vostre mani, o un pestello, iniziate a schiacciare il cavolo finché inzirietà a formarsi del liquido. Coprite la ciotola con un canovaccio, e fate riposare per circa 30 minuti.
  • Afferrate manciate di cavolo e mettetele in un barattolo da un litro. Di tanto in tanto, pressate il cavolo nel barattolo con il vostro pugno, o un cucchiaio di legno. Continuate finché il barattolo è pieno o avete terminato i cavoli.
  • Mettete un peso sul cavolo (potete utilizzare un barattolo più piccolo riempito con sassolini o biglie puliti): è importante che il cavolo sia sommerso nel suo liquido.
  • Coprite il barattolo con un coperchio, e tenete da parte, a temperatura ambiente e lontano dalla luce del sole, per almeno due settimane.
  • Annusate e assaggiate i crauti: quando siete soddisfatti con la fermentazione, trasfertite il barattolo in frigorifero per conversare.

NOTE
  • Consiglio di mettere un piatto o una teglia sotto al barattolo, perché tende a perdere e traboccare. Inoltre consiglio di rimuovere il coperchio dopo qualche giorno in modo che il barattolo possa rilasciare l'eventuale gas creatosi.
  • Potete anche utilizzare il cavolo rosso, il cavolo cinese o qualsiasi altro tipo di cavolo. Potete anche mescolarli per create crauti multicolore.
  • Dal momento che il tempo e il lavoro che richiede la preparazione di tanti o pochi crauti è praticamente lo stesso, potete fare anche aumentare la quantità. La dose è 1 kg di cavolo, 1 cucchiaio di sale. 

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