Red Cabbage and Bacon Stuffed Turnip // Rapa ripiena di cavolo rosso e pancetta

Saturday, April 23, 2016


Let's be honest, turnips taste bland, and are often considered a quite insignificant vegetable. Well, I love turnips for this very reason, because they have so many uses in the kitchen, and you can give them so much flavour just using the right ingredients.

I usually enjoy them baked with some olive oil and fresh thyme. This time I brought turnips to the next level pairing them with cabbage and bacon, and they tasted absolutely delicious! Even those who don't like turnips will enjoy this dish.


INGREDIENTS
1 serving
  • 1 turnip
  • 100 g red cabbage (or any cabbage of your choice)
  • 1/2 red onion
  • 10 g diced bacon
  • 5 g sliced almonds
  • 1/2 tablespoon sugar
  • 1/2 tablespoon white vinegar
  • Butter
  • Extra virgin olive oil
  • Salt
  • Pepper

INSTRUCTIONS
  • Cut the top and the bottom of the turnip, then peel it. Bring water to a boil, add salt and turnip, bring to a boil and cook for about 5 minutes. Drain, and let it cool down a bit. Scoop out most of the pulp to make some sort of bowl, leaving a thick border to prevent the turnip from breaking.
  • Slice the cabbage, and chop the onion. Heat a pan, add some oil, and cook the onion for 2-3 minutes, add the cabbage, season with salt and pepper, reduce heat to low, and cook for about 15 minutes.
  • In the meantime, add some butter, sugar, vinegar, salt, pepper and a tablespoon of water in a skillet, and caramelize the turnip (it will take 5-10 minutes). In a non-sticking pan sauté the bacon for 4-5 minutes with no oil or butter, until crisp and the fat has melted completely.
  • Stuff the turnip with the cabbage, top with bacon and sliced almonds and serve.


Siamo onesti, le rape sono banali e spesso considerate una verdura alquanto insignificante. Beh, a me piacciono proprio per questo motivo, perché possono essere utilizzate in tanti modi in cucina, e si può dar loro tanto sapore semplicemente utilizzando gli ingredienti giusti.

Solitamente le gusto arrosto con un po' di olio e timo fresco. Questa volta le ho portate al livello successivo abbinandole con cavolo e pancetta, e erano assolutamente deliziose! Anche coloro che non amano le rape potranno apprezzare questo piatto.

INGREDIENTI
1 porzione
  • 1 rapa
  • 100 g cavolo rosso (o cavolo di vostra scelta)
  • 1/2 cipolla rossa
  • 10 g bacon a dadini
  • 5 g mandorle a filetti
  • 1/2 cucchiaio zucchero
  • 1/2 cucchiaio aceto bianco
  • Burro
  • Olio extravergine di oliva
  • Sale
  • Pepe

PREPARAZIONE
  • Tagliate entrambe le estremità della rapa, quindi pelatela. Portate a bollore abbondante acqua, aggiungete il sale e la rapa, e cuocete per 5 minuti dall'ebollizione. Scolatela, e fatela raffreddare leggermente. Rimuovete la maggior parte della polpa per creare una sorta di ciotola, lasciando un bordo abbastanza spesso per evitare che la rapa si rompa.
  • Affettato il cavolo, e tritate la cipolla. Scaldate una padella, aggiungete un po' di olio, e rosolate la cipolla per 2-3 minuti, aggiungete il cavolo, salate e pepate, e riducete la fiamma al minimo, e cucinate per circa 15 minuti.
  • Nel frattempo, aggiungete un po' di burro, zucchero, aceto, sale, pepe e un cucchiaio di acqua in una padella, e fate caramellare la rapa (ci vorranno 5-10 minuti). In una padella antiaderente rosolate la pancetta per 4-5 minuti senza olio né burro, finché croccante e il grasso sarà sciolto completamente.
  • Riempite la rapa con il cavolo, completate con la pancetta e le mandorle a filetti e servite.

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