Poached Egg with Portobello Mushroom, Tomatoes and Arugula // Uovo in camicia con fungo Portobello, pomodori e rucola

Monday, September 26, 2016


After having searched far and wide for months - almost an year actually -, I've finally found Portobello mushrooms. I'm not sure I can put down on words how excited I was when I saw those beautiful, big mushrooms, but it was wonderful.
Scorrete sotto per l'italiano

But then came the disappointments. The first was finding out that Portobello and Cremini are basically the same mushroom, only the first is mature, and the second isn't. I got the second disappointment after roasting a couple of them with the purpose of using them as burger buns: they shrunk dramatically, and all I could fit in there was meatball-sized burgers.


But lucky me I found this recipe, and all of the sudden the size of my mushrooms didn't matter. Also this breakfast dish immediately captured my attention, so I had to try it. I made some changes here and there because I don't always make other people's recipes but when I do, I want to make it my own. Okay, I copied the plating, but in my defence I was hungry.

And about the recipe, to be honest, I think raw arugula works a lot better than cooked spinach because it brings that pungent and peppery flavour to the dish.


I slightly overcooked the egg as you can see but this was my third attempt at poaching an egg so I'd say it's a pretty good result.

INGREDIENTS
1 serving
  • 1 egg
  • 1 Portobello mushroom
  • 3 cherry tomatoes
  • Arugula
  • Fresh parsley, chopped
  • 1 tablespoon white vinegar
  • Extra virgin olive oil
  • Salt

INSTRUCTIONS
  • Heat some olive oil over medium heat. Add the mushroom and tomatoes, season with salt, and cook, covered, for 3 minutes. Flip the mushroom and cook for 3 more minutes. Remove from the heat and keep warm.
  • Bring to a boil a pan of water with the vinegar and keep at a simmer. Create a vortex with a spoon, then crack in the egg and cook for about 3 minutes, until egg white is set. Remove from the pan with a slotted spoon and set to dry on kitchen paper.
  • In a plate, add some arugula, the egg, mushroom and tomatoes, sprinkle with parsley and serve.


Dopo averli cercati in lungo e largo per mesi - quasi un anno per la verità -, ho finalmente trovato i funghi Portobello. Non sono sicura di riuscire a descrivere quanto ero eccitata alla vista di quei belli, grandi funghi, ma è stato fantastico.

Ma poi sono arrivate le delusioni. La prima è stata scorpire che Portobollo e Champigon sono fondamentalmente lo stesso fungo, solo il primo è maturo, e il secondo non lo è. Ho avuto la seconda delusione dopo averlne arrosito un paio con lo scopo di utilizzarli come pane per burgers: si sono ristretti drasticamente, e tutto ciò che riuscivo a metterci erano burgers grossi come una polpetta.

Ma per mia fortuna ho trovato questa ricetta, e all'improvviso la dimensione dei miei funghi non importava. Inoltre questa collezione ha immediatamente catturato la mia attenzione, quindi dovevo provarla. Ho fatto alcuni cambiamenti qua e là perché non sempre faccio le ricette altrui, ma quando le faccio voglio farle mie. Okay, ho copiato l'impiattamento, ma in mia difesa avevo fame.

E a proposito della ricetta, ad essere onesti, credo che la rucola crudo funzioni molto meglio dei spinaci cotti perché conferisce al piatto quel sapore pungente e pepato.

Ho stracotto leggermente l'uovo come potete vedere ma era il mio terzo tentativo a fare l'uovo in camicia quindi direi che il risultato è abbastanza buono.

INGREDIENTI
1 porzione
  • 1 uovo
  • 1 fungo Portobello (Champignon grande)
  • 3 pomodorini
  • Rucola
  • Prezzemolo fresco, spezzettato
  • 1 cucchiaio di aceto bianco
  • Olio extravergine di oliva
  • Sale

PROCEDIMENTO
  • Scaldate un po' di olio di oliva a fiamma media. Aggiungete il fungo e pomodorini, salate, e cuocete, coperto, per 3 minuti. Girate il fungo e cuocete per altri 3 minuti. Togliete dal fuoco e tenete in caldo.
  • Portate a bollore una pentola di acqua con l'aceto e mantenete un leggero bollore. Create un vortice con un cucchiaio, quindi rompete l'uovo e versatevelo, e cuocete per circa 3 minuti, finché l'albume si sarà rappreso. Togliete dalla pentola con un mestolo forato e fatelo asciugare su carta assorbente da cucina.
  • In un piatto, aggiungete un po' di rucola, l'uovo, fungo e pomodorini, guarnite con il prezzemolo e servite.

8 comments:

  1. The dish sounds delicious! I love Portobello mushroom. :)

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    1. You should try it then! And if you do, please let me know if you liked it.

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  2. Che bel piatto, mi piace proprio tanto l'uovo così.
    Buona settimana

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    1. Grazie, però l'uovo avrei dovuto cuocerlo leggermente di meno.

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  3. How delicious! The egg is perfectly cooked.

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    1. Oh, thank you! The yolk needs to be a little bit more runny though.

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  4. mmmmm..quell'uovo lì...lo adoro!!!! Bravissima! Sonia!
    Buona giornata!
    unospicchiodimelone!

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