Creole Shrimp and Okra Gumbo // Gumbo creole di gamberi e okra

Friday, September 30, 2016


I've been wanting to try gumbo for a while now but  never had the chance because I live miles away from Louisiana - on the other part of the world, actually.

Scorrete sotto per l'italiano

Just in case now you're wondering what gumbo is, it is a stew originated in Louisiana that is made with a strong stock that is thickened, the "holy trinity" of vegetables, onion, celery and bell pepper, and meat and/or fish.


If you are familiar with the dish, then you know how unhealthy it usually is. And that's mainly because of the thickening agent, the roux which is made by cooking flour in a fat. But you don't necessarily have to use that, you can also use a combination of okra and tomatoes - actually some recipes of Creole origin go this way - which is way healthier, and that's the trick to make the stew healthy.


Because of the okra, I used a combination of herbs and spices used in Creole cuisine, and, even though I don't know if it tasted similar to the original, my version turned out delicious. Every spoonful of stew was an explosion of flavours, and I could taste every single herb and spice, and this is probably the best dish I've cooked so far.


If you are from Louisiana, I hope my recipe won't offend you. If it does, I apologize in advance.

INGREDIENTS
1 serving
  • 6 medium shrimps, peeled and deveined
  • 240 ml (1 cup) shrimp broth
  • 1/2 onion, chopped
  • 1 garlic clove, minced
  • 1/2 medium carrot, chopped
  • 8 g (1 tablespoon) celery, chopped
  • 40 g (1/4 cup) tomatoes, diced
  • 16 g (2 tablespoons) green pepper, chopped
  • 60 g (2/3 cup) okra, sliced
  • 1 teaspoon extra virgin olive oil
  • 1/8 teaspoon black pepper
  • 1/8 teaspoon white pepper
  • 1/8 teaspoon dry thyme
  • 1/8 teaspoon dry oregano
  • 1/8 teaspoon dry basil
  • 1 teaspoon sweet paprika
  • 1 pinch cayenne pepper
  • Salt
  • Green onion, to serve
  • Brown/white rice, to serve

INSTRUCTIONS
  • Heat the olive oil in a medium saucepan. Add the onion and cook for 1 minute. Add the garlic and cook for 1 more minute. 
  • Add the celery, carrot, green pepper, okra and cook for 5 minutes.
  • Stir in tomatoes, broth and seasonings and bring to a boil. Cook for 15 minutes.
  • Add the shrimps and cook until the turn pink.
  • Serve the gumbo with rice and chopped green onion.

NOTES
  • You can make shrimp broth using the shrimps' shells. Just add them in a pot, add water, salt, onion, carrot and celery, bring to a boil and simmer for at least 30 minutes. 


È da molto tempo che ho voglia di provare il gumbo ma non ho mai avuto l'opportunità perché vivo a chilometri di distanza dalla Louisiana - dall'altra parte del mondo, a dire la verità.

Nel caso in cui vi state chiedendo cos'è il gumbo, è una zuppa nata in Louisiana che è fatta con un forte brodo che viene addensato, la "santa trinità" delle verdure, cipolla, sedano e peperone, e carne e/o pesce.

Se avete familiarità con il piatto, allora sapete quanto poco sano è solitamente. E la ragione principale è l'addensante, il roux che è fatto cuocendo la farina in un grasso. Ma non è indispensabile utilizzarlo, si può infatti usare anche una combinazione di okra e pomodori - infatti alcune ricette di origine Creole sono fatte in questo modo - che è molto più sana, ed è il trucco per rendere questa zuppa sana.

Dal momento che ho utilizzato gli okra, ho utilizzato una combinazione di erbe e spezie usata nella cucina Creole, e, anche se non so se il sapore era simile all'originale, la mia versione si è rivelata buonissima. Ogni cucchiaiata della zuppa era un'esplosione di sapori, e si sentiva il sapore di ogni singola erba e spezia, e probabilmente è il piatto più buono che ho cucinato fino ad ora.

Se venite dalla Louisiana, spero che la mia ricetta non vi offenda. Se è così, mi scuso in anticipo.

INGREDIENTI
1 porzione
  • 6 gamberi medi, sgusciati e puliti
  • 240 ml brodo di gamberi
  • 1/2 cipolla, tritata
  • 1 spicchio d'aglio, tritato
  • 1/2 carota media, tritata
  • 8 g senado, tritata
  • 40 g pomodori, a cubetti
  • 16 g peperone verde, a pezzi
  • 60 g okra, a fette
  • 1 cucchiaino olio extravergine di oliva
  • 1/8 cucchiaino pepe nero
  • 1/8 cucchiaino pepe bianco
  • 1/8 cucchiaino timo secco
  • 1/8 cucchiaino origano secco
  • 1/8 cucchiaino basilico secco
  • 1 cucchiaino paprica dolce
  • 1 pizzico pepe di caienna
  • Sale
  • Cipollotto, parte verde, per servire
  • Riso integrale/bianco, per servire

PROCEDIMENTO
  • Fate scaldare l'olio in una pentola media. Aggiungete la cipolla e cuocete per 1 minuto. Aggiungete l'aglio e cuocete per un altro minuto.
  • Aggiungete il sedano, carota, peperone, okra e cuocete per 5 minuti.
  • Unite i pomodori, brodo e aromi e portate a bollore. Cuocete per 15 minuti.
  • Aggiungete i gamberi e cuocete finché non diventano rosa.
  • Servite il gumbo con il riso e il cipollotto affettato.

NOTE
  • Potete fare il brodo di gamberi utilizzando i carapaci dei gamberi. Basta aggiungerli in una pentola, aggiungete acqua, sale, cipolla, carota e sedano, portare a bollore e fare sobbollire per almeno 30 minuti.

8 comments:

  1. Gumbo is so good! Great recipe :)

    ReplyDelete
  2. Bellissimo piatto profumatissimo e molto invitante, da come lo descrivi mi fai venire l'acquolina in bocca.
    Bravissima!
    Un caro saluto

    ReplyDelete
  3. Carissima... non conoscevo questo piatto ma ho mangiato in America in un ristorante messicano e devo dire che per i miei gusti e' troppo piccante pero' la tua ricetta (che non conoscevo) mi sembra ottima, adatta a me :) Bravissima! Un abbraccio per te.......

    ReplyDelete
  4. Mi piace questa tua ricetta più salutare del "normale".. credo tu non ti debba mai scusare nel provare piatti di zone che non ti appartengono, la nostra mano non è allenata a certi gusti ma il tocco "straniero" spesso arricchisce il piatto!

    L’angolo della casalinga, ricette veloci e facili

    ReplyDelete