Okra season has come to an end - at least for me since my plants are pretty much dead - and I've realised I haven't made as many recipes as I wanted to make with this wonderful vegetable. The reason? I simply eat most of them raw, as soon as I picked them.
I did cook them sometimes though, using species, and you know what really tastes good with them? Curry. All those spices work perfectly with okra. Who am I kidding? Curry works perfectly with every vegetable. And pretty much with everything else.
So that's why today I'm sharing with you this delicious, healthy lentil and okra curry. It is so rich in flavour - and nutrients - you'll want to eat this the whole time. Yes, it is that good. As I was eating it, I wished it would never finish.
INGREDIENTS
1 serving
- 60 g (1/3 cup) green lentils
- 5 medium okra
- 1 tomato
- 1/2 onion
- 1 garlic clove
- 75 g (1/3 cup) tomato sauce
- 30 g (1/8 cup) coconut milk
- 1/4 teaspoon cumin powder
- 1/4 teaspoon turmeric powder
- 1/4 teaspoon ginger powder
- 1/4 teaspoon curry powder
- 240 ml (1 cup) vegetable broth
- 1/2 tablespoon extra virgin olive oil
- Salt
- Pepper
- Fresh cilantro, to serve
INSTRUCTIONS
- Chop the onion. Mince the garlic. Dice the tomato. Rise the lentils, if needed.
- Heat the olive oil in a pot over medium heat, add onion and garlic and cook for 2 minutes, stirring occasionally. Add cumin, turmeric, ginger and curry, and stir.
- Add tomato, tomato sauce, broth and lentils and bring to a boil. Reduce the heat and simmer for 25 minutes.
- Stir in coconut milk and okra, season with salt and pepper and continue simmering for 10 minutes, or until okra is cooked.
- Adjust with salt and pepper and serve with fresh cilantro.
La stagione delle okra è ormai finita - almeno lo è per me dato che le mie piante sono praticamente morte - e mi sono resa conto di non aver fatto tutte le ricette che avrei voluto fare con questa verdura fantastica. Il motivo? Semplicemente ne ho mangiato la maggior parte crude, appena raccolte.
A volte però le ho cotte, utilizzando spezie, e sapete cosa sta molto bene con loro? Il curry. Tutte quelle spezie si sposano benissimo con le okra. Ma chi sto prendendo in giro? Il curry si sposa bene con tutte le verdure. E praticamente con tutto il resto.ù
Ecco perché oggi condivido con voi questo gustoso e salutare curry di lenticchie e okra. È così ricco di sapore - e nutrienti - che vorrete mangiarlo in continuazione. Sì, è così buono. Mentre lo mangiavo speravo di non finirlo mai.
INGREDIENTI
1 porzione
- 60 g di lenticchie verdi
- 5 okra medie
- 1 pomodoro
- 1/2 cipolla
- 1 spicchio di aglio
- 75 g di passata di pomodoro
- 30 g di latte di cocco
- 1/4 cucchiaino di cumino in polvere
- 1/4 cucchiaino di curcuma in polvere
- 1/4 cucchiaino di zenzero in polvere
- 1/4 cucchiaino di curry in polvere
- 240 ml di brodo vegetale
- 1/2 cucchiaio di olio extravergine di oliva
- Sale
- Pepe
- Coriandolo fresco, per servire
PROCEDIMENTO
- Spezzettate la cipolla. Tritate l'aglio. Tagliate il pomodoro a cubetti. Sciacquate le lenticchie, se necessario.
- Scaldate l'olio di oliva in una pentola su fiamma media, aggiungete cipolla e aglio e cuocete per 2 minuti, mescolando di tanto in tanto. Aggiungete cumino, curcuma, zenzero e curry, e mescolate.
- Aggiungete pomodoro, passata di pomodoro, brodo e lenticchie, e portate a bollore. Riducete la fiamma e fate sobbollire per 25 minuti.
- Unitevi latte di cocco e okra, salate e pepate e fate sobbollire per 10 minuti, o finché le okra sono cotte.
- Aggiustate di sale e pepe e servite con coriandolo fresco.
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