I challenge you to find someone who doesn't like fries, especially the crunchy ones. They are like heaven on earth. Regular fries, however, other than not being very healthy, are quite bland because let's be honest, white potatoes don't have a lot of flavour.
That's why today I'm sharing with you an improvement on the classic, these baked sweet potato fries. They are sweet and crispy [well, a part of them are, since I'm yet to master the art of cutting potatoes (and other vegetables) in pieces of the same size] and you don't need a fryer or fry pot to make these which means no annoying clean up afterwards.
But do you don't what is my favourite part? That, sweet potatoes being complex carbohydrates that contain proteins, they make for a great snack that won't let you feel hungry an hour later.
INGREDIENTS
2 servings
- 1 medium sweet potato
- 1/2-1 tablespoon extra virgin olive oil
- 1/4 teaspoon salt
- Spices (optional)
INSTRUCTIONS
- Preheat the oven to 200°C (400°F) and arrange the rack in the middle of the oven.
- Peel the sweet potato and cut it into fry-shaped pieces. Try to make them as even as possible.
- Lightly coat them with olive oil (you don't wanna use too much or you'll end up with mushy fries), then season with salt and spices, if using.
- Spread them into a single layer on a baking sheet.
- Bake for 15 minutes, then flip the fries with a metal spatula and continue baking for 10-15 minutes, or until the fries are crispy.
Vi sfido a trovare qualcuno a cui non piacciono le patatine, soprattuto quelle croccanti. Sono praticamente il paradiso sulla terra. Le classiche patatine però, oltre a non essere molto salutari, sono piuttosto blande perché onestamente le patate bianche non hanno molto sapore.
Ecco perché oggi condivido con voi un miglioramento del classico, queste patatine di patata dolce al forno. Sono dolci e croccanti [beh, almeno in parte dato che devo ancora imparare l'arte del tagliare le patate (e altre verdure) in pezzi delle stesse dimenzioni] e non avete neanche bisogno di una friggitrice o padella per friggere per farle il che significa nessuna pulizia ostinata dopo.
Ma sapete qual è la mia parte preferita? Che, essendo le patate dolci dei carboidrati complessi che contengono proteine, sono un ottimo snack che non vi farà sentire affamati un'ora dopo.
INGREDIENTI
2 porzioni
- 1 patata dolce media
- 1/2-1 cucchiai di olio extravergine di oliva
- 1/4 cucchiaino di sale
- Spezie (facoltativo)
PROCEDIMENTO
- Preriscaldate il forno a 200°C e mettete la griglia al centro del forno.
- Pelate la patata e tagliatela a bastoncini. Cercate di farli il più uniforme possibile.
- Ricopritele leggermente con l'olio (non utilizzatene troppo altrmenti le patatine saranno molli), quindi salate e aggiungete le spezie, se le utilizzate.
- Disponetele in un unico strato su una teglia.
- Infornate per 15 minuti, quindi girate le patatine con una spatola di metallo e continuate a cuocere per 10-15 minuti, o finché non sono croccanti.
Ho provato a cucinarla qualche giorno fa, stessi ingredienti, ma in padella! Una piacevole scoperta!
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