How to Make Coconut Butter // Come fare il burro di cocco

Wednesday, September 27, 2017


(Not so) funny story. I discovered the existence of coconut butter a couple of years ago. I walked into a health food store looking for coconut oil, and instead of wandering through the shelves for hours I went straight to the lady working there and asked if they had any. She said they did and I ended up buying two jars. I did the mistake to not read the label, so you can guess my surprise and frustration when I went home and opened a jar only to find out it was coconut butter.

Although I haven't stepped foot in that store ever since I have to admit it was a useful experience. First, I learnt to read labels before buying stuff. Second, I was introduced to the goodness of coconut butter. I soon started to appreciate it, adding it to my oatmeal, smoothies and savoury dishes as well (if you have never tried coconut shrimps, you are not living), and I eventually run out of it.


The thing with coconut butter is that it can be pretty expensive, and since it's nothing more than dried coconut ground into a paste I made the smart choice to make it at home. It's probably the easiest thing to make, all you have to do is add unsweetened shredded coconut into a food processor and blend until you get a creamy and spreadable consistency.

INGREDIENTS
  • 250 g (4 cups) unsweetened shredded coconut

INSTRUCTIONS
  • Place the coconut in a food processor and process until it has a smooth and runny consistency. It will take about 15 minutes. You may need to scrape the sides of your food processor a couple of times.
  • Store in an airtight jar at room temperature.

NOTES
  • Depending on the temperature of your house, the butter will likely be solid so you'll need to warm it up before using. The water bath method works great if you need it melted. If you are going to use it on warm foods, you can simply scrape some off the top.


Storia (non molto) divertente. Ho scoperto l'esistenza del burro di cocco un paio di anni fa. Entrai in un negozio di alimentazione sana alla ricerca di olio di cocco, e invece di vagare tra gli scaffali per ore andai direttamente dalla signora che lavorava li e le chiesi se ne avevano. Disse di sì e io finì per comprarne due barattoli. Feci l'errore di non leggere l'etichetta, dunque potete immaginare la mia sorpresa e frustrazione con tornai a casa e aprii un barattolo solo per scoprire che era burro di cocco.

Anche se non ho più messo piede in quel negozio da quella volta, devo ammette che è stata un'esperienza utile. Primo, ho imparato a leggere sempre le etichette prima di comprare qualsiasi cosa. Secondo, ho conosciuto la bontà del burro di cocco. Ho iniziato presto ad apprezzarlo, aggiungendolo nei miei porridge, frullati e anche nei piatti salati (se non avete mai provato i gamberi al cocco, non state vivendo), e alla fine l'ho finito.

Il problema con il burro di cocco è che può essere abbastanza costo e dato che non è niente di più di cocco essiccato ridotti in una pasta ho fatto la scelta intelligente di farlo a casa. È probabilmente la cosa più facile da fare, tutto quello che dovete fare è aggiungete cocco grattugiato in un robot da cucina e frullare finché non otterrete una constenza cremosa e spalmabile.

INGREDIENTI
  • 250 g di cocco grattugiato

PROCEDIMENTO
  • Mettete il cocco in un robot da cucina e frullate finché ha una consistenza cremosa e fluida. Ci vorranno circa 15 minuti. Potreste avere bisogno di raschiare i lati del robot da cucina un paio di volte.
  • Conservate in un barattolo a chiusura ermetica a temperatura ambiente.

NOTE
  • A seconda della temperatura di casa vostra, è molto probabile che il burro sia solido e dovrete riscaldarlo prima di utilizzarlo. Il magnomaria funziona benissimo se dovete scioglierlo. Se invece lo usate su cibi caldi, potete semplicemente grattarne un po' dalla superficie.

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