Blueberry Quinoa Salad // Insalata di quinoa e mirtilli

Monday, September 11, 2017

I'm pretty lazy lately. I don't feel like doing anything, really. I just want to eat, watch movies and TV shows, and that's pretty much it. But yesterday it was different. I have had this recipe in mind for days, and I really wanted to make it. And you know what happened? It rained all day long. And it was also very cloudy.

That, however, didn't stop me, so, and I apologize for the low quality of the photos, here a delicious quinoa salad with blueberries because lately I've been obsessed/loving adding berries to my salads. They add freshness and acidity, and they make for a perfect alternative to citrus fruits since they are even richer in vitamin C.


To be honest, though, that isn't the true reason I started adding berries to my salads. The real reason lies behind another ingredient of this salad, avocado. I've been trying to eat it every single day and I found that the acidity of berries is perfect to balance the fattiness of the avocado without being too acidic like lemon juice would.


And at last but not least, the salad is drizzled with a fresh, easy and delicious cilantro-lime dressing, a combination of flavours that suits both blueberries and avocado. You don't believe me? Why don't you give it a try!

INGREDIENTS
1 serving
  • 60 g (1/3 cup) quinoa
  • 50 g (1/3 cup) blueberries
  • 1/4 avocado
  • 1/2 tablespoon minced cilantro*
  • 2 teaspoons lime juice
  • 2 teaspoons extra virgin olive oil
  • 1/4 teaspoon salt

INSTRUCTIONS
  • Rinse the quinoa, then add it in a pot with 160 ml (2/3 cup) of water and bring to a boil. Reduce to low, cover, and cook for 10-15 minutes, until water is absorbed and quinoa is cooked. Rest it for 5 minutes, then fluff with a fork and let cool down.
  • Wash and dry the blueberries. Dice the avocado. 
  • In a small jar, add minced cilantro, lime juice, olive oil and salt, put on the lid and shake to combine. 
  • Once the quinoa has cooled down, add blueberries and avocado to the quinoa, stir and move to a bowl. 
  • Drizzle with the cilantro-lime dressing.

NOTES
  • If you don't like cilantro, you can use basil instead. It also works very well both with blueberries and avocado.

Sono abbastanza pigra ultimamente. Non ho voglia di fare niente, veramente. Voglio soltanto mangiare, guardare film e serie TV, ed è praticamente tutto. Ma ieri era diverso. Avevo questa ricetta in testa da giorni, e volevo proprio realizzarla. E sapete cosa è successo? Ha piovuto tutto il giorno. Ed era anche molto nuvoloso.

Questo, però, non mi ha fermata, dunque, e mi scuso per la scarsa qualità delle foto, ecco una deliziosa insalata di quinoa e mirtilli perché utlimamente sono ossessionata/adoro aggiungete i frutti di bosco alle mie insalate. Aggiungono freschezza e acidità, e sono un'alternativa perfetta agli agrumi dato che hanno addirittura più vitamina C.

Ad essere onesti, però, quella non è la vera ragione per cui ho iniziato ad aggiungere frutti di bosco alle mie insalate. La vera ragione sta dietro ad un altro ingrediente di questa insalata, l'avocado. Sto cercando di mangiarlo tutti i giorni e mi sono accorta che l'acidità dei frutti di bosco è perfetta per bilanciare la grassezza dell'avocado senza essere troppo acidi come farebbe il succo di limone.

E per ultimo ma non meno importante, l'insalata è condita con una salsa frescha, semplice e deliziosa di coriandolo e lime, una combinazione di sapori che si sposa bene sia con i mirtilli che con l'avocado. Non mi credete? Perché non la provate!

INGREDIENTI
1 porzione
  • 60 g di quinoa
  • 50 g di mirtilli
  • 1/4 avocado
  • 1/2 cucchiaio di coriandolo tritato*
  • 2 cucchiaini di succo di lime
  • 2 cucchiaini di olio extravergine di oliva
  • 1/4 cucchiaino di sale

PROCEDIMENTO
  • Sciacquate la quinoa, quindi mettetela in una pentola con 160 ml di acqua e portate a bollore. Riducete al minimo, coprite, e cuocete per 10-15 minuti, finché l'acqua è stata assorbita e la quinoa è cotta. Lasciate riposare per 5 minuti, quindi sgranatela con una forchetta e lasciate raffreddare.
  • Lavate ed asciugate i mirtilli. Tagliate l'avocado a cubetti.
  • In un barattolino, aggiungete coriandolo tritato, succo di lime, olio di oliva e sale, mettete il coperchio e shakerate bene.
  • Quando la quinoa si è raffreddata, aggiungetevi mirtilli e avocado, mescolate e trasferite in una ciotola o piatto. 
  • Condite con la salsa di coriandolo e lime.

NOTE
  • Se non vi piace il coriandolo, potete utilizzare il basilico. Anche questo si sposa molto bene sia con mirtilli che avocado. 

4 comments:

  1. Healthy fat from avocado, complete protein from quinoa and antioxidants-rich blueberries...a fantastic combo and definitely my kind of healthy and delicious treat!

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  2. Adoro la quinoa e mi piace abbinarla proprio all'avocado! Prossima volta voglio provare ad aggiungere l'acidità dei frutti di bosco..sono certa che il tuo suggerimento mi risulterà molto utile ^_^
    La pigrizia con il cambio di stagione è normale...goditela ^_*

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    1. A dire il vero è tutta l'estate che sono pigra :D

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