Arugula and Strawberry Salad with Steak // Insalata di rucola e fragole con bistecca

Friday, May 19, 2017


Do you know what goes very well with steak other than mushrooms? Balsamic vinegar. And do you know what goes very well with balsamic vinegar other than steak? Strawberries.

This is pretty much how I came up with this dish. And also because these juicy Spring fruits paired beautifully with salmon and I knew they'd be great with steak as well. And of course I was right.


Strawberries are just the right food to pair with meat, especially if you like your steak well done since they are very moist and juicy. They are also sweet which, like I said above, makes them perfect with the tangy balsamic vinegar and the peppery arugula which brings a lot of freshness to this salad and makes it perfect for those warm Spring days I (and probably you as well) have been waiting for and that have finally arrived.

INGREDIENTS
1 serving
  • 1 beef steak
  • 40 g (2 cups) of arugula
  • 4 strawberries, sliced
  • 1/2 tablespoon of balsamic vinegar
  • 1/2 teaspoon ghee
  • Salt
  • Pepper

INSTRUCTIONS
  • Heat the ghee in a pan over medium heat. Season the steak with salt and pepper on both sides, then place it onto the pan and cook for 1:30-2 minutes on each side (rare), or until reach the desired doneness. Once the steak is done, let it rest for 5 minutes before slicing it.
  • While the steak is resting, combine the arugula, strawberries and balsamic vinegar.
  • Move the salad to a dish and serve the steak.


Sapete cosa sta benissimo con la bistecca oltre ai funghi? L'aceto balsamico. E sapete cosa sta benissimo con l'aceto balsamico oltre alla bistecca? Le fragole.

Questo è pratticamente come mi è venuto in mente questo piatto. E anche perché questi succosi frutti primaverili stavano benissimo con il samone e sapevo che sarebbero stati ottimi anche con la bistecca. E ovviamente avevo ragione.

Le fragole sono proprio il cibo giusto da abbinare con la carne, soprattutto se preferite la vostra bistecca ben cotta dato che sono molto umide e succose. Sono anche dolci il che significa, come ho detto sopra, che sono perfette con il sapore acido dell'aceto balsamico e la piccantezza della rucola che aggiunge tanta freschezza a questa insalata e la rende perfetta per quelle giornate calde primaverili che io (e probabilmente anche voi) ho aspettato tanto e che sono finalmente arrivate.

INGREDIENTI
1 porzione
  • 1 bistecca di manzo
  • 40 g di rucola
  • 4 fragole, a fette
  • 1/2 cucchiaio di aceto balsamico
  • 1/2 cucchiaino di burro chiarificato
  • Sale
  • Pepe

PROCEDIMENTO
  • Scaldate il burro in una padella su fiamma media. Salate e pepate la bistecca da entrambi i lati, quindi mettetela nella padella e cuocetela per 1:30-2 minuti per lato (al sangue), o finché non ha raggiunto la cottura desiderata. Quando la bistecca è cotta, fatela riposare per 5 minuti prima di tagliarla.
  • Mentre la bistecca riposa, unite la rucola, le fratole e l'aceto balsamico.
  • Trasferite l'insalata in un piatto e servite con la bistecca.

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