Orecchiette with Broccoli and Gorgonzola // Orecchiette con broccoli e gorgonzola

Monday, May 29, 2017


Remember a while ago when I mentioned my cravings for gorgonzola? Well, they haven't stopped yet and that's pretty much all the cheese I eat now. What I can say, I just can't say no to its slightly spicy taste and its mould. And it's not even as unhealthy as many people think. Actually, it is one of the most healthy cheeses.


But I guess I should be talking about the recipe, shouldn't I? Well, this pasta dish pretty much speaks for itself. Just a few ingredients and you'll have a delicious meal that combines two strong flavours beautifully, broccoli and gorgonzola's. It doesn't take a lot of time to make, and it's so comforting it should be a crime not to make it.


As for the pasta, you can use whatever type you want, but I feel like orecchiette are the best because their shell-like shape is perfect with this sauce.

INGREDIENTS
1 serving
  • 80 g (2.8 oz) of whole wheat orecchiette
  • 100 g (1 1/2 cup) of broccoli florets
  • 30 g (1/4 cup) of gorgonzola
  • 1/2 teaspoon of fresh minced chilli pepper
  • 1 teaspoon of extra virgin olive oil
  • Salt

INSTRUCTIONS
  • Bring to a boil a pot of salted water and cook the pasta.
  • Meanwhile, add the oil and chilli in a pan and heat over medium heat. Add the broccoli and cook for 3-4 minutes. Season with salt.
  • Drain the pasta al dente, then move it to the pan with the broccoli. Add the gorgonzola and stir well. Cook for about a minute, or until the cheese has melted. Serve.


Vi ricordate quando un po' di tempo fa ho detto di aver voglia di gorgonzola? Beh, ancora non mi è passata ed è praticamente tutto il formaggio che mangio al momento. Che posso dire, non riesco proprio a dire di no al suo sapore leggermente piccante e alla sua muffa. E non è neanche insalubre come tanti pensano. In realtà, è uno dei fomarggi più sani.

Ma immagino che dovrei parlare della ricetta, vero? Beh, questo piatto di pasta praticamente parla da solo. Giusto alcuni ingredienti e avrete un gustoso piatto unico che combina bennissimo due forti spori, quello dei broccoli e del gorgonzola. Non richiede molto tempo, ed è così comfortante dovrebbe essere un reato non farlo.

Per quanto riguarda la pasta, potete utilizzare il formato che volete, ma secondo me le orecchiette sono le migliori in quanto la loro forma a conchiglia è perfetta per questo condimento.

INGREDIENTI
1 porzione
  • 80 g di orecchiette integrali
  • 100 g di cimette di broccolo
  • 30 g di gorgonzola
  • 1/2 cucchiaino di peperoncino fresco tritato
  • 1 cucchiaino di olio extravergine di oliva
  • Sale

PROCEDIMENTO
  • Portate a bollore una pentola di acqua salata e cuocetevi la pasta.
  • Nel frattempo, aggiungete l'olio e il peperoncino in una padella e scaldate su fiamma media. Aggiungete i broccoli e cuocete per 3-4 minuti. Salate.
  • Scolate la pasta al dente, quindi trasferiteli nella padella con i broccoli. Aggiungete il gorgonzola e mescolate bene. Cuocete per circa un minuto, o finché il formaggio non si è sciolto. Servite.

10 comments:

  1. YUM! It looks simple and tasty, Sonia.

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  2. Un primo piatto molto gustoso preparato con ingredienti che amo molto. Bacioni e buona settimana

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  3. Look sooo delicious ! We love broccoli here! baci!

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  4. Condivido molto volentieri la passione per il gorgonzola, ottimo primo piatto!!!
    Baci

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