Roasted Cauliflower // Cavolfiore arrostito

Monday, April 10, 2017


After a first and failed attempt at making cauliflower bagels - I won't give up so easily -, I decided to go with a classic of mine, roasted cauliflower.

I make this side dish probably too often, but I love the way - and so does my father since he never misses a chance to "steal" some - cauliflower change when roasted. It becomes nutty and buttery but without adding any nuts or butter. All you need is some garlic, olive oil and fresh thyme.


If you've never had roasted cauliflower, you should really try it, it will transform you into a cauliflower addict!


INGREDIENTS
4 servings
  • 1 head of cauliflower
  • 4 garlic cloves
  • 4 sprig fresh thyme
  • Extra virgin olive oil
  • Salt

INSTRUCTIONS
  • Preheat the oven to 230°C (450°F). Line a baking sheet with parchment paper and set aside.
  • Trim the cauliflower and cut it into bite-sized florets. Wash and dry cauliflower well.
  • Peel the garlic cloves, then mince them.
  • Add the cauliflower to the prepared baking sheet, add the garlic and thyme leaves, season with salt and drizzle with olive oil, then mix well.
  • Bake in the oven for about 20 minutes.
  • Remove from the oven, move to a serving bowl and serve.


Dopo un primo e fallito tentativo nel fare i bagels di cavolfiore - non mi arrendo così facilmente -, ho deciso di fare un mio classico, cavolfiore arrostito.

Probabilmente faccio questo contorno troppo spesso, ma adoro - e anche mio padre dato che non perde mai l'occasione di "rubarne" un po' - il modo in cui il cavolfiore cambia quando arrostito. Sa di noci e diventa burroso senza aggiungere né noci né burro. Tutto ciò di cui avete bisogno è dell'aglio, olio di oliva e timo fresco.

Se non avete mai mangiato cavolfiore arrostito dovete proprio provarlo, vi trasformerà in cavolfiore-dipendenti!

INGREDIENTI
4 porzioni
  • 1 cavolfiore
  • 4 spicchi d'aglio
  • 4 rametti di timo
  • Olio extravergine di oliva
  • Sale

PROCEDIMENTO
  • Preriscaldate il forno a 230°C. Foderate una teglia con carta da forno e tenete da parte.
  • Mondate il cavolfiore e tagliatelo in cimette. Lavatelo e asciugatelo bene. 
  • Sbucciate gli spicchi d'aglio, quindi tritateli.
  • Aggiungete il cavolfiore sulla teglia preparata, aggiungete l'aglio e le foglie di timo, salate e fate un giro d'olio, quindi mescolate bene. 
  • Cuocete in forno per circa 20 minuti.
  • Sfornate, trasferite in un piatto da portata e servite.

2 comments:

  1. Al forno o arrostito mai con il riso o crudo sottile s devo provvedere. Buona serata

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