Yuca and Turnip Salad with Grilled Shrimps // Insalata di manioca e rapa con gamberi grigliati

Saturday, April 22, 2017


Do you want to know something about me? Here it is, I'm always looking for new foods to try. I said it. But I'm pretty sure you've already figured that out, didn't you? Well, I've finally tried yuca aka cassava aka tapioca aka why this damn root vegetable has so many names aka that weird brown thing you've probably seen in the grocery store a million times. And I loved it!

If you have never eaten it before, it kind of taste like a potato but sweeter. It doesn't taste like a sweet potato at all, though. And just like a potato, it cannot be eaten raw. But unlike a potato you can't eat the skin, it's toxic.


Since it can be used just like a potato, I decided to make a salad with it. A sweet, spiced and fresh salad perfect for warm Spring days, with turnips, mint, dates, green onion and grilled shrimps that were beyond delicious. My hands smelled like grilled shrimps for hours but it was worth it.


Have you ever eaten yuca? Did you like it? Let me know!

INGREDIENTS
1 serving
  • 4 large shrimps
  • 1/2 small fresh yuca - about 150 g // 5.3 oz
  • 1 turnip
  • 1 Medjool date
  • 5 fresh mint leaves
  • 2 sprig of green onion
  • 1 tablespoon + 1/2 tablespoon (divided) lime juice
  • 1/2 tablespoon + 1 teaspoon (divided) extra virgin olive oil
  • 1 pinch of cumin powder
  • Coarse salt

INSTRUCTIONS

  • Wash and peel the yuca, then dice it. Place it in a pot, cover with water and bring to a boil. Add a pinch of coarse salt and boil for 5-10 minutes, until tender. Drain and let cool down.
  • Devein the shrimps and remove part of the shell leaving the tail on. Thread the shrimps on a wooden skewer and set aside.
  • In a bowl, combine half a tablespoon of olive oil, half a tablespoon of lime juice and the cumin. In another bowl, combine the remaining oil and lime juice. Roughly chop the mint. Chop the date. Slice the green onion. Peel and dice the turnip. 
  • In a bowl, combine the cooked yuca, turnip, mint, date, green onion and set aside.
  • Heat a grill pan on high heat. Brush the shrimps with half of the lime-cumin oil and grill for 2-3 minutes. Turn, brush with the remaining flavoured oil and cook for 2-3 minutes, until shrimps are done.
  • Season the salad with the lime oil mixture and serve it with the grilled shrimps.


Volete sapere qualcosa su di me? Eccola, sono sempre alla ricerca di nuovi cibi da provare. L'ho detto. Ma sono abbastanza sicura che lo avevate già capito, non è vero? Beh, ho finalmente deciso di provare la manioca, conosciuta anche come cassava, tapioca, perché questo tubero ha così tanti nomi o quella strana cosa marrone che avrete probabilmente visto al supermercato un milione di volte. E l'ho adorata!

Se non l'aveva mai mangiata prima, il sapore è simile a quello della patata ma dolce. Però non ha affatto il sapore della patata dolce. E proprio come una patata, non può essere mangiata cruda. Ma a differenza di una patata non potete mangiare la buccia, è tossica.

Dato che può essere utilizzata come una patata, ho deciso di farci un'insalata. Un'insalata dolce, speziata e fresca per le tiepide giornate primaverili con rape, menta, datteri, cipollotti e gamberi grigliati che erano più che deliziosi. Le mie mani hanno odorato di gamberi grigliati per ore ma ne è valsa la pena.

Avete mai provato la manioca? Vi piace? Fatemelo sapere!

INGREDIENTI
1 porzione
  • 4 gamberi grandi
  • 1/2 piccola manioca fresca - circa 150 g
  • 1 rapa
  • 1 dattero Medjool
  • 5 foglie di menta fresca
  • 2 foglie di cipollotto
  • 1 cucchiaio + 1/2 cucchiaio (divisi) di succo di lime
  • 1/2 cucchiaio + 1 cucchiaino (divisi) di olio extravergine di oliva
  • 1 pizzico di cumino in polvere
  • Sale grosso

PROCEDIMENTO
  • Lavate e pelate la manioca, quindi riducetela a cubetti. Mettetela in una pentola, coprite con acqua fredda e portate a bollore. Aggiungete un pizzico di sale e bollite per 5-10 minuti, finché sarà tenera. Scolatela e lasciatela raffreddare.
  • Pulite i gamberi e rimuovete parte del guscio lasciando la coda intatta. Infilzate i gamber in uno spiedino di legno e tenete da parte.
  • In una ciotola, unite mezzo cucchiaio di olio di oliva, mezzo cucchiaio di succo di lime e il cumino. In un'altra ciotola, unite il restante olio e succo di lime. Tritate la menta grossolanamente. Spezzettate il dattero. Affettate il cipollotto. Pelate e riducete a cubetti la rapa.
  • In una ciotola, unite la manioca cotta, rapa, menta, dattero, cipollotto e mettete da parte.
  • Scaldate una griglia su fiamma alta. Spennellate i gamberi con metà dell'olio al lime e cumino e grigliate per 2-3 minuti. Girate, spennellate con il restante olio aromatizzato e cuocete per 2-3 minuti, finché i gamberi sono cotti.
  • Condite l'insalata con il mix di olio e lime e servitela con i gamberi grigliati.

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