Savoury Saint Patrick's Day Cupcakes // Cupcakes salati di San Patrizio

Friday, March 17, 2017


I'm not sure it's a thing people say but I'm going to say it anyway, happy Saint Patrick's Day everybody! Although I'm not Irish, I've always been fascinated by this holiday - a dream of mine is actually to celebrate this day in Ireland - so here I am, paying homage to this day with these savoury Saint Patrick's Day Cupcakes. Aren't they beautiful? Well, they were delicious as well!

At first, I wanted to make a healthy version of the Shamrock Shake, but it's basically already everywhere online; then I thought of a simple colcannon or maybe a Beef & Guinness Stew - which by the way my mother did. But that just didn't feel like something I would do. That's when I started searching the web and I came across Wing It Vegan, where I saw the most beautiful savoury cupcakes ever and decided to make those.

I'm not going to lie, I shamelessly "stole" the frosting recipe from River's blog. What can I say, it already was perfect. But I left out the food colouring because I'm not a fan of that stuff, and that's why my frosting is a more pastel green than Saint Patrick's green but who cares, right?


Since the cupcakes were made using ingredients I don't dispose of, I had to come up with my own recipe. So I started researching for ingredients used in Ireland, flours mostly, and I can't describe how happy I was when I found out they use a combination of whole wheat and rye flour. I love them both.


Anyway, I put on my thinking cap and I ended up with some pretty delicious whole wheat and rye cupcakes topped with a delicious potato and broccoli frosting. They still were tasty the day after reheated in the oven. What I'm trying to say is that you should really try them.

INGREDIENTS
6 cupcakes
For the cupcakes:
  • 70 g (1/2 cup) whole wheat flour
  • 70 g (1/2 cup) rye flour
  • 120 ml (1/2 cup) milk
  • 30 ml (2 tablespoons) lemon juice
  • 5 g (1 teaspoon) baking soda
  • 1 egg
  • 1 teaspoon salt
  • Extra virgin olive oil

For the frosting:
  • 250 g (8.8 oz) potatoes - about 1 1/2 medium potatoes
  • 75 g (2.64 oz) broccoli florets - about 1/2 medium broccoli head
  • Salt

INSTRUCTIONS
For the cupcakes:
  • Preheat the oven to 180°C (350°F) and position the rack in the middle. Oil six muffin tins and set aside.
  • Combine the milk and lemon juice. In a bowl, beat the egg, then stir in the milk and a tablespoon of olive oil.
  • In a separate bowl, mix the flours, baking soda and salt, then, using a whisk or a spatula, stir the dry ingredients into the wet ones, and mix until well combined. Do not beat.
  • Spoon the mixtures into the oiled muffin tins, filling them for about 3/4.
  • Place them in the oven and bake for 20-25 minutes. Let them slightly cool down, remove from the tins and let them cool down on a wire rack.

For the frosting:
  • Peel and cut the potatoes into cubes. Place them and the broccoli in a large pot, fill with cold water and bring to a boil. Cook for 15-20 minutes, until fork tender. Drain well.
  • Move the potatoes and broccoli to a food processor and process until smooth. Season with salt.

  • Transfer the frosting to a piping bag fitted with a decorating tip and decorate the cupcakes. Sprinkle with fresh herbs such as sliced chives. 


Non sono sicura sia una cosa che si dice ma lo dirò lo stesso, buon San Patrizio a tutti! Anche se non sono irlandese, sono sempre stata affascinata da questa festività - uno dei miei sogni è appunto di festeggiare questa giornata in Irlanda - dunque eccomi qui, a rendere omaggio a questo giorno con questi cupcakes salati di San Patrizio. Non sono bellissimi? Beh, erano anche deliziosi!

In un primo momento, volevo fare una versione sana dello Shamrock Share, ma è praticamente già ovunque online; poi ho pensato ad un semplice colcannon o ad un Beef & Guinness Stew - che tra parentesi ha fatto mia madre. Ma non sembrava come qualcosa che avrei fatto io. Ecco quando ho iniziato a cercare su internet e mi sono imbattuta su Wing It Vegan, dove ho visto i più belli cupcakes salati di sempre e ho deciso di farli.

Non vi mentirò, ho "rubato" la ricetta del frosting dal blog di River senza vergogna. Che posso dire, era già perfetto. Ma ho tralasciato il colorante alimentare perché non sono una fan di quella roba, ed ecco perché il mio frosting è più su un verde pastello che verde San Patrizio, ma chi se ne frega, giusto?

Dato che i cupcakes erano fatti con ingredienti dei quali non dispongo, mi sono dovuta inventare una ricetta. Così ho iniziato a cercare ingredienti usati in Irlanda, farine soprattutto, e non posso descrivere quanto fossi felice quando ho scoperto che usano una combinazione di farina integrale e farina di segale. Le amo entrambe.

Detto ciò, ho indossato il mio cappello pensante e ho creato dei capcakes integrali e di segale piuttosto gustosi sormontati da un delizioso frosting di patate e broccoli. Erano ancora buoni il giorno dopo riscaldati nel forno. Quello che sto cercando di dirvi è che dovreste veramente provarli.

INGREDIENTI
6 cupcakes
Per i cupcakes:
  • 70 g farina integrale
  • 70 g farina di segale
  • 120 ml latte
  • 30 ml succo di limone
  • 5 g bicarbonato di soda
  • 1 uovo
  • 1 cucchiaino di sale
  • Olio extravergine di oliva

Per il frosting:
  • 250 g patate - circa 1 patata media e mezza
  • 75 g cimette di broccoli - circa 1/2 broccolo medio
  • Sale

PROCEDIMENTO
Per i cupcakes:
  • Preriscaldate il forno a 180°C e posizionate la griglia al centro. Oleate sei stampini da muffin e mettete da parte.
  • Unite il latte e il succo di limone. In una ciotola, sbattete l'uovo, quindi unitevi il latte e un cucchiaio di olio di oliva.
  • In una ciotola separata, mescolate le farine, bicarbonato e sale, quindi, utilizzando una frusta o una spatola, unite gli ingredienti secchi a quelli liquidi e mescolate finché non omogeneo. Non sbattete.
  • Trasferite il composto negli stampini oleati, riempiendoli per 3/4.
  • Mettete in forno e cuocete per 20-25 minuti. Lascaiteli raffreddare leggermente, toglieteli dagli stampi e lasciateli raffreddare su una gratella.

Per il frosting:
  • Pelate e tagliate le patate a cubetti. Mettete insieme ai broccoli in una pentola capiente, coprite con acqua fredda e portate a bollore. Cuocete per 15-20 minuti, finché non sono teneri. Scolate bene.
  • Trasferite le patate e broccoli in un robot da cucina e frullate finché non sarà cremoso. Salate.

  • Trasferite il frosting in una sacca da pasticcere con una punta da decorazione e decorate i cupcakes. Cospargete con erbe aromatiche fresche come erba cipollina tagliata. 

12 comments:

  1. Ma che delizie cara, complimenti. Di questi in quanto salati ne mangerei uno in più !

    ReplyDelete
  2. Buon giorno di San Patrizio!!!! E complimenti per il cup cake salato!!!!

    ReplyDelete
  3. That veggie frosting looks really great!

    ReplyDelete
  4. They are beautiful, Sonia! I do love the more natural green color that you got without using food coloring. And the little "sprinkles" are so cute! :)

    Thank you so much for crediting my recipe (so many people don't bother doing that!) and for letting me know that you made it. Happy St. Patrick's day! :)

    PS: I love the name of your blog, Inglourious Bananas!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aw thank you! I'm so happy you took the time to come by. It kinda made my day actually :)

      Anyway, I always let other bloggers know when I make their recipe because it's so rewarding when someone tells you they tried your recipe and that it turned out good. It happened to me only a few times but it was such a nice feeling!

      Delete
  5. Questi cupcakes sono meravigliosi, mi piacciono molto. Buona giornata

    ReplyDelete
  6. Ma che belli, e sicuramente anche buoni. Bravissima cara, Un abbraccio

    ReplyDelete