Coconut and Pea Venere Rice // Riso venere al cocco e piselli

Monday, August 15, 2016


I am not going to lie and pretend this was my idea, because it wasn't. I saw the recipe on the July/August issue of the Yoga Journal and I had to try it because it features coconut, peas and Venere rice, which is probably my favourite rice. I mean, that smell? If you have cooked it before, you do know what I am talking about.

But I did some changes here and there. Like for example the amount of coconut in the recipe. I am not going to criticize other's people work, but if you call a dish Coconut Black Rice, isn't it supposed to taste like delicious coconut at every single bite?


Which is why I switched the olive oil with coconut oil as it definitely brings to the dish more coconut flavour. And I suggest you use virgin coconut oil, because that other refined stuff doesn't even taste nor smell like coconut.

I skipped the soy sauce, and added more peas and dehydrated coconut. The result? Absolutely delicious, and it tastes like heaven.


Seriously, with this weather, just close your eyes and it will feel like being on a tropical island. And if you want to enhance the experience, make it ahead of time and bring it with you on the beach, it tastes amazingly even cold!

INGREDIENTS
1 serving
  • 75 g (plentiful 1/3 cup) Venere rice
  • 50 g (1/2 cup) frozen peas
  • 1/2 red onion, sliced
  • 2 teaspoons coconut oil
  • 1 tablespoon dehydrated, unsweetened coconut flakes
  • Himalayan salt
  • Coarse salt

INSTRUCTIONS
  • Bring to a boil a pot of water, add coarse salt and rice, and cook for 15-20 minutes (or according to the instructions on your package).
  • In a skillet, heat one teaspoon of coconut oil over medium heat, add the onion rings and cook for 2-3 minutes, until the rings are tender. Add the frozen peas and himalayan salt and cook for 5 minutes.
  • Drain the rice al dente, and pour it into the skillet. Add the other teaspoon of coconut oil and toss to combine. Serve with the coconut flakes.


Non mentirò né farò finta che questa sia stata una mia idea, perché non lo è. Ho visto la ricetta nel numero di Luglio/Agosto del Yoga Journal e dovevo provarla perché c'è il cocco, piselli e riso Venere, che è probabilmente il mio riso preferito. Voglio dire, quell'odore? Se lo avete cucinato in precedenza, sapete di cosa sto parlando.

Ma ho fatto alcune modifiche qui e là. Per esempio la quantità di cocco nella ricetta. Non criticherò il lavoro di altri, ma se chiami un piatto riso nero al cocco, non dovrebbe sapere di cocco ad ogni singolo boccone?

Ed è per questo che ho sostituito l'olio di oliva con olio di cocco in quando decisamente aggiunge al piatto più aroma di cocco. E suggerisco di usare l'olio vergine di cocco, perché quell'altra roba raffinata non sa né profuma di cocco.

Ho saltato la salsa di soia, e aggiunto più piselli e cocco disidratato. Il risultato? Assolutamente delizioso, e ha un sapore paradisiaco.

Sul serio, con questo tempo, basta chiudere gli occhi e sembrerà di essere su un isola tropicale. E se volete ampliare l'esperienza, preparatelo prima e portatelo con voi al mare, è buonissimo anche da freddo!

INGREDIENTI
1 porzione
  • 75 g riso Venere
  • 50 g piselli congelati
  • 1/2 cipolla rossa, affettata
  • 2 cucchiaini olio di cocco
  • 1 cucchiaio cocco disidratato in scaglie senza zucchero
  • Sale dell'Himalaya
  • Sale grosso

PROCEDIMENTO
  • Portate a bollore una pentola di acqua, aggiungete il sale grosso e il riso, e cuocete per 15-20 minuti (o secondo le istruzioni sulla vostra confezione).
  • In una padella, fate scaldare un cucchiaino di olio di cocco su fiamma media, aggiungete gli anelli di cipolla e cuocete per 2-3 minuti, o finché gli anelli saranno diventati teneri. Aggiungete i piselli congelati e il sale dell'Himalaya e cuocete per 5 minuti.
  • Scolate il riso al dente, e versatelo nella padella. Aggiungete l'altro cucchiaino di olio di cocco e spadellate il tutto. Servite con il cocco in scaglie.

2 comments:

  1. Mi attira tantissimo questo accostamento di sapori...lo proverò di certo!!! Grazie per l'idea!

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    1. Mi fa piacere che ti piaccia, ma il merito purtroppo non è del tutto mio.

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