Egg White Omelette with Mushrooms, Spinach and Cherry Tomatoes // Omelette di albumi con funghi, spinaci e pomodorini

Wednesday, August 17, 2016


Something my mother makes quite often because my brother loves them is cremini. Basically it's fried cream, it is another recipe from Marche, the region of Italy I am from, and it requires egg yolks only.
Scorrete sotto per l'italiano

Throwing away all those whites aka proteins is not an option for me, so I decided to make an egg white omelette. My third omelette total, but my first with egg whites only and I decided to load it with some fresh vegetables I had in the fridge.


I went with some gorgeous champignon mushrooms, baby spinach and cherry tomatoes. I do really love this combination of flavours, and they make the perfect 'stuffing' for this soft omelette.


INGREDIENTS
1 serving
  • 3 egg whites
  • 20 g (1/8 cup) champignon mushrooms, sliced
  • 30 g (1/8 cup) fresh baby spinach
  • 2 cherry tomatoes, sliced
  • 1 teaspoon extra virgin olive oil
  • Salt
  • Freshly ground black pepper

INSTRUCTIONS
  • In a medium-size non-stick pan, heat the oil over medium heat. Add the mushrooms, spinach and a pinch of salt. Cook for 2-3 minutes, until the mushrooms have released moist. Remove the mixture from the heat to a bowl, cover and keep it warm.
  • In a small bowl, whip the egg whites with a teaspoon of water until slightly foamy. 
  • Heat the same pan used for the vegetables over medium-high heat. Add the egg whites, swirling to evenly cover the bottom of the pan. Cook for 1-2 minutes, until the whites begin to set.
  • Place the mushrooms, spinach and tomato slices over one half of the omelette. Using a spatula, fold the omelette to cover the vegetables and cook for 1 more minute. 
  • Remove from the pan, season with salt and pepper, and serve, if desired, with fresh spinach and cherry tomatoes.


Una ricetta che mia madre fa spesso perché mio fratello li adora sono i cremini. In pratica è crema fritta, una ricetta delle Marche che necessita soltanto dei tuorli d'uovo.

Buttar via tutti quegli albumi aka proteine non è un'opzione per me, così ho deciso di fare una omelette di albumi. La mia terza omelette in totale, ma la mia prima con solo albumi e ho deciso di riempirla con alcune verdure fresche che avevo in frigo.

Ho scelto dei buonissimi funghi champignon, spinacini e pomodorini. Mi piace molto questa combinazione di sapori, e sono perfetti per riempire questa soffice omelette.

INGREDIENTI
1 porzione
  • 3 albumi
  • 20 g funghi champignon, a fette
  • 30 g spinacini
  • 2 pomodorini, affettati
  • 1 cucchiaino olio extravergine di oliva
  • Sale
  • Pepe nero macinato al momento

PROCEDIMENTO
  • In una padella antiaderente di medie dimensioni fate scaldare l'olio a fiamma media. Aggiungete i funghi, spinaci e un pizzico di sale. Cuocete per 2-3 minuti, finché i funghi non avranno rilasciato l'acqua. Trasferite il composto in una ciotola, coprite e tenete in caldo.
  • In una piccola ciotola, sbattete gli albumi con un cucchiaino di acqua finché non si crea una leggere schiuma.
  • Scaldate la stessa padella utilizzata per le verdure su fiamma medio-alta. Aggiungete gli albumi, girando la padella per distribuirli equamente. Cuocete per 1-2 minuti, finché gli albumi iniziano a rapprendersi.
  • Mettete i funghi, spinaci e fette di pomodorini su mezza omelette. Utilizzando una spatola, piegate l'ometelle per coprite le verdure e cuocete per un altro minuto.
  • Togliete dal fuoco, salate e pepate, e servite, a piacere, con spinacini freschi e pomodorini. 

2 comments:

  1. Buone le faccio spesso solo per me sono allergica al tuorlo. Proverà farle cosi alla francese invece chie riempirle dopo come crepes. Proverò l'acqua io mettevo un pò di latte.
    Ciaooo.

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    1. Io le ho sempre fatte con l'acqua, non ho mai pensato di usare il latte.

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