Spicy Tahini Steamed Corn // Pannocchia al vapore piccante con tahina

Friday, July 15, 2016


If there's something I've learnt watching American films is that nothing says summer like corn on the cob.

Usually grilled, and topped with butter, it certainly doesn't make the healthiest of the meals. So, since corn is in season right now - and available at my usual supermarket -, I accepted the challenge to make it healthy and delicious.

I should have gone the American way, but I have never grilled anything on an actual grill  - I usually use a grill pan, which isn't exactly the same -, and I didn't want to risk burning my beautiful corn. Then my mother told me that my grandmother used to steam it and top it with butter and that it was absolutely delicious.


I followed her suggestion. Kind of. I have switched the butter for a tahini sauce and add a little bit of spiciness to it with harissa. I know, two different things. But I steamed the corn. That should count.


INGREDIENTS
1 serving
  • 1 ears fresh corn
  • Fresh parsley

For the tahini sauce:
  • 1 tablespoon tahini
  • 1/2 teaspoon lemon juice
  • 2 1/2 tablespoon water

For the spicy sauce:
  • 1/4 teaspoon harissa
  • 1 teaspoon apple cider vinegar

INSTRUCTIONS
  • Husk the corn and set aside.
  • Place water in a pot with a steamer and bring to a boil. Put the corn into the steamer, cover, and cook for 15 minutes. Remove the corn from the pot with tongs.
  • In a small bowl, combine the ingredients for the tahini sauce, and set aside. In a small jar, combine the ingredients for the spicy sauce and set aside.
  • Serve the steamed corn slathered with the tahini sauce, drizzled with the spicy sauce and sprinkled with the parsley.


Se c'è qualcosa che ho imparato dai film americani è che non c'è niente che dice estate come le pannocchie.

Solitamente grigliate, e condite con burro, di certo non sono uno dei piatti più salutari. Quindi, dal momneto che il mais è di stagione - e disponibile nel mio supermercato -, ho accettato la sfida di renderlo sano e delizioso.

Sarei dovuta andare per la cottura americana, ma non ho mai grigliato niente su una griglia vera - di solito utilizzo una padella griglia -, e non volevo rischiare di bruciare la mia bellissima pannocchia. Poi mia madre mi ha detto che mia nonna le cuoceva al vapore e condiva con il burro e che erano assolutamente buonissime.

Ho seguito il suo consiglio. Più o meno. Ho sostituito il burro con una salsa di tahina e ho aggiunto un po' di piccantezza con l'harissa. Lo so, sono due cose diverse. Ma ho cotto la pannocchia al vapore. Dovrebbe contare.

INGREDIENTI
1 porzione
  • 1 pannocchia
  • Prezzemolo fresco

Per la salsa di tahina:
  • 1 cucchiaio tahina
  • 1/2 cucchiaino succo di limone
  • 2 1/2 cucchiai acqua

Per la salsa piccante:
  • 1/4 cucchiaino harissa
  • 1 cucchiaino aceto di mele

PROCEDIMENTO
  • Pulite la pannocchia e tenete da parte.
  • Versate abbondante acqua in una vaporiera e portate a bollore. Aggiungete la pannocchia, coprite, e cuocete per 15 minuti. Rimuovete la pannocchia dalla pentola con le pinze.
  • In una piccola ciotola, mescolate tutti gli ingredienti per la salsa di tahina e mettete da parte. In un barattolino, mescolate gli ingredienti per la salsa piccante e mettete da parte.
  • Servite la pannocchia al vapore spalmata con la salsa di tahina, condita con la salsa piccante e cosparsa di prezzemolo tritato.

10 comments:

  1. Goes perfectly with the weather here.

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  2. Buonissima!! Adoro la tahini.
    Buon finse settimana

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    1. Anch'io, altro che burro d'arachidi!

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  3. Che bel piatto...Mi segno la ricetta!!!! Un bacione

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    1. Grazie, mi fa piacere che ti sia piaciuto!

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  4. Ottima e sana la cottura a vapore, mi fa gola la tua deliziosa preparazione, la proverò!
    Bacione!

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