Vegan & Gluten-Free Gingerbread Men // Omini di pan di zenzero vegan e senza glutine

Tuesday, December 19, 2017


(Italiano sotto) It's only a few years back that I ate gingerbread cookies for the first time (they are not a tradition here in Italy) and I completely fell in love with them. Other than being incredibly adorable and reminding me of that cute gingerbread man in the Shrek series, I was completely sold by their texture and flavour.

This year I committed to making my own from scratch, trying to keep the recipe refined sugar, gluten, egg and dairy free so that anyone could enjoy them. There are just a few ingredients, buckwheat flour, maple syrup, coconut oil and a lot of spices, especially ginger: they better taste like ginger otherwise what kind of gingerbread cookies are they?


I used buckwheat flour because there's something about buckwheat that makes me think of Christmas. Don't worry though if you don't like it, you can't taste it anyway.

I kept my men naked (I wanted to make an icing with cocoa butter but it was driving me insane and, after an hour or so, I gave up also because my recipes are supposed to be easy), but feel free to decorate them however you want.

INGREDIENTS
40 small men
  • 170 g (1 cup + 1 1/2 tablespoons) buckwheat flour
  • 2 teaspoons ground ginger
  • 1 teaspoon ground cinnamon
  • 1/4 teaspoon ground allspices
  • 1/4 teaspoon ground nutmeg
  • 1/2 teaspoon baking powder
  • 1/4 teaspoon Himalayan salt
  • 55 g (3 tablespoons) maple syrup
  • 30 g (3 tablespoons) melted coconut oil

INSTRUCTIONS
  • Add all the dry ingredients in a bowl and whisk to combine. Add maple syrup and coconut oil and stir with a wooden spoon until crumbles form. Knead until you achieve an even dough that doesn't stick to your fingers, adding a little water if the mixture is too dry (I added about 1 tablespoon).
  • Wrap in foil and refrigerate for 30 minutes.
  • Preheat the oven to 180°C (355°F) and line a baking sheet with parchment paper.
  • Line out your working surface with a parchment paper sheet, place the dough, cover with another parchment paper sheet and roll out the dough to 3 mm (1/8 inch) thickness. 
  • Cut the gingerbread men with a cookie cutter of your choice, and transfer them on the lined baking sheet using a big knife or a silicone spatula. Roll the remaining dough scraps and cut more cookies. 
  • Bake for 8-12 minutes. It depends on the consistency you want.
  • Allow the cookies to cool down completely before decorating them or storing them in an airtight container.


È solo un paio di anni fa che ho mangiato i biscotti di pan di zenzero per la prima volta e me ne sono completamente innamorata. Oltre ad essere incredibilmente adorabili e a ricordarmi del carino omino di zenzero nella series di Shrek, sono stata completamente conquistata dalla loro consistenza e sapore.

Quest'anno mi sono impegnata a fare i miei da zero, cercando di mantenere la ricetta priva di zucchero raffinato, glutine, uova e latte così che tutti possano gustarli. Ci sono sono pochi ingredienti, farina di grano saraceno, sciroppo d'acero, olio di cocco e tante spezie, soprattutto zenzero: devono sapere di zenzero altrimenti che razza di biscotti di pan di zenzero sono?

Ho utilizzato la farina di grano saraceno perché c'è qualcosa del grano saraceno che mi fa pensare al Natale. Non vi preoccupate però se non vi piace, non si sente nemmeno.

Ho lasciato i miei omini nudi (volevo fare una glassa con il burro di cacao ma mi stava facendo impazzire e, dopo circa un'ora, ho rinunciato anche perché le mie ricette devono essere semplici), ma sentitevi liberi di decorarli come preferite.

INGREDIENTI
40 omini piccoli
  • 170 g di farina di grano saraceno
  • 2 cucchiaini di zenzero in polvere
  • 1 cucchiaino di cannella in polvere
  • 1/4 cucchiaino di pimento il polvere
  • 1/4 cucchiaino di noce moscata in polvere
  • 1/2 cucchiaino di lievito per dolci
  • 1/4 cucchiaino di sale dell'Himalaya
  • 55 g di sciroppo d'acero
  • 30 g di olio di cocco sciolto

PROCEDIMENTO
  • Aggiungete tutti gli ingredienti secchi in una ciotola e mescolateli con una frusta. Aggiungete sciroppo d'acero e olio di cocco e mescolate con un cucchiaio di legno finché si formeranno delle briciole. Impastate finché avrete ottenuto un impasto liscio che non si appiccica alle dita, aggiungendo un po' di acqua se il composto è troppo secco (io ho aggiunto circa 1 cucchiaio).
  • Avvolgetela in pellicola trasparente e fate riposare in frigo per 30 minuti.
  • Preriscaldate il forno a 180°C e foderate una teglia con carta da forno.
  • Disponete un foglio di carta da forno sulla spianatoia, adagiatevi l'impasto, coprite con un altro foglio di carta da forno e spianate l'impasto ad uno spessore di 3 mm.
  • Tagliate i biscotti con le formine a omino a vostra scelta, e trasferiteli nella teglia foderata utilizzano un grande coltello o una spatola in silicone. Reimpastate gli avanzi e ricavatevene altri biscotti.
  • Cuocete in forno per 8-12 minuti. Dipende dalla consistenza che volete. 
  • Fate raffreddare i biscotti completamente prima di decorarli o riporli in un contenitore a chiusura ermetica.

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