Bergamot Rosemary Quinoa with Roasted Purple Cauliflower // Quinoa al bergamotto e rosmarino con cavolfiore viola arrostito

Monday, December 11, 2017


(Italiano sotto) Soups with whatever I can find in my kitchen are what I have for lunch almost every day. There are some exceptions here and there. I made pancakes not long ago, and this time I made this bowl with quinoa and cauliflower.

I wasn't feeling like doing something fancy at all, but I had purple cauliflower and I didn't want to waste it with some boring dish, and roasted seemed like a pretty delicious way to keep its beautiful colour.


And a different quinoa seemed like a pretty good pairing. What do I mean by different? It's seasoned with bergamot and fresh rosemary. If you are a tea lover, then bergamot means Earl Grey to you, and I'm pretty sure too that you love its flavour. If you are not familiar with this citrus fruit, it's a fragrant but sour fruit, a hybrid between a lemon and a sour orange, which itself is a hybrid between a pomelo and a mandarin.

INGREDIENTS
1 serving
  • 70 g (1/3 cup + 1 tablespoon) quinoa
  • 1/2 small purple cauliflower
  • 1 sprig of rosemary, minced
  • 1/2 bergamot, grated zest and juice
  • 1 teaspoon extra virgin olive oil
  • 1/2 teaspoon allspice
  • Salt

INSTRUCTIONS
  • Preheat the oven to 220°C (425°F) and line a baking sheet with parchment paper. 
  • Cut the cauliflower into bite-size florets, then wash and dry it. 
  • In a bowl, combine olive oil and allspice, add the cauliflower and mix well. 
  • Spread on the baking sheet, sprinkle with salt and bake for 20-25 minutes.
  • Meanwhile, rinse the quinoa then add it in a pot with 190 ml (2/3 cups + 2 tablespoons) of water and bring to a boil. Cover and simmer for 10-15 minutes, until water has been absorbed and quinoa is cooked. Let rest for 5-10 minutes, then fluff with a fork. Season with salt, rosemary and bergamot juice and zest. 
  • Move quinoa to a plate, add the roasted cauliflower and serve.


Le zuppe con qualsiasi cosa trovo in cucina sono il mio pranzo quasi tutti i giorni. Ci sono delle eccezioni di tanto in tanto. Non molto tempo fa ho fatto i pancakes, e questa volta ho fatto questa bowl con quinoa e cavolfiore.

Non ero affatto in vena di fare qualcosa di raffinato, ma avevo del cavolfiore viola e non volevo sprecarlo con un piatto noioso, e arrostirlo mi è sembrato un gustoso modo per mantenere il suo bellissimo colore.

E una quinoa diversa sembrava essere un buon abbinamento. Cosa intendo con diverso? È aromatizzata con bergamotto e rosmarino fresco. Se siete amanti del te, allora bergamotto significa Earl Grey per voi, e sono abbastanza sicura anche che amerete il suo sapore. Se non siete familiari con questo agrume, è un frutto profumato ma aspro, un ibrido tra un limone e un'arancia amara, che a sua volta è un ibrido tra un pomelo e un mandarino.

INGREDIENTI
1 porzione
  • 70 g di quinoa
  • 1/2 cavolfiore viola piccolo
  • 1 rametto di rosmarino, tritato
  • 1/2 bergamotto, scorza grattata e succo
  • 1 cucchiaino di olio extravergine di oliva
  • 1/2 cucchiaino di pimento
  • Sale

PROCEDIMENTO
  • Preriscaldate il forno a 220°C e foderate una teglia con carta da forno.
  • Tagliate il cavolfiore in cimette, quindi lavatelo e asciugatelo,
  • In una ciotola, unite olio di oliva e pimento, aggiungete il cavolfiore e mescolate bene. 
  • Disponete nella teglia, salate e cuocete in forno per 20-25 minuti.
  • Nel frattempo, lavate la quinoa quindi mettetela in una pentola con 190 ml di acqua e portate a bollore. Coprite e fate sobbollire per 10-15 minuti, finché l'acqua è stata assorbita e la quinoa è cotta. Fate riposare per 5-10 minuti, quindi sgranate con una forchetta. Salate e aromatizzate con rosmarino e succo e scorza di bergamotto. 
  • Trasferite in un piatto, aggiungete il cavolfiore e servite.

1 comment:

  1. Bella ricetta! Posso invitarti a partecipare al contest The Mistery Basket? Se ti va vieni a dare una sbirciatina al regolamento: ti aspetto! Ciao da Franca di Cannella e Gelsomino
    https://cannellaegelsomino.blogspot.it/2018/01/the-mistery-basket-gennaio-febbraio-2018.html

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