Tagliatelle with Tempeh and Mushrooms // Tagliatelle con tempeh e funghi

Monday, August 14, 2017


It's been months since I first tried tempeh and now it's my new obsession. It tastes so good, I don't even know if I'm ever going to eat tofu again. Why even bother, right?

All that tempeh eating, other than feeding me and my obsession, got me to know the ingredient a little bit better, and now I'm confident enough to cook with it without following other blogger's recipes. And I had the brilliant idea to make some sort of vegan white ragù with mushrooms. Which, by the way, was the best idea ever.


And nothing goes with ragù like fresh, homemade pasta. So it's with my hands and a lot of love - because that's what you need in the kitchen - that I made my first tagliatelle. Hundred percent handmade. No pasta machine, just a good old rolling pin and a lot of elbow grease.


And it was worth it because the wood gives the pasta a rustic texture that incorporates the sauce beautifully.

INGREDIENTS
1 serving
For the pasta
  • 70 g (1/2 cup) whole wheat semolina flour
  • 30 ml (2 tablespoons) water
  • 1 pinch of salt

For the sauce
  • 75 g (2.6 oz) tempeh
  • 3 medium cremini mushrooms
  • 1/2 small onion
  • 60 ml (1/4 cup) soy milk
  • 1/2 tablespoon extra virgin olive oil
  • Salt

INSTRUCTIONS
For the pasta
  • In a bowl, mix flour and salt. Slowly pour some of the water and mix with a fork until crumbles form.
  • Move to a working surface, knead the dough and add enough water to achieve a smooth but not sticky dough.
  • Wrap it in transparent film and let it rest in the fridge for 30 minutes.
  • Using a rolling pin, roll the dough on a lightly floured surface until as thin as you want it. Then fold it, adding some flour to each fold, and, using a sharp knife, slice the tagliatelle. 

For the sauce
  • Clean and slice the mushrooms. Mince the onion. Crumble the tempeh.
  • Heat the olive oil in a pan over medium heat. Add the onion and cook, stirring, for 2 minutes. Add the tempeh and cook, stirring, for 1-2 minutes. Add the mushrooms, season with salt, and cook for 1 minute. Pour the soy milk and keep cooking on low for 1-2 minutes.

  • Bring to a boil a pot of salted water, cook the pasta for about 3 minutes, then drain it and move it to the pan along with some cooking water. Stir well to combine and serve.

Sono passati alcuni mesi da quando ho provato il tempeh per la prima volta e ora è la mia nuova ossessione. È così buono che non so neanche se mangerò mai più tofu. Perché disturbarsi, giusto?

Tutto quel mangiare tempeh, oltre ad aver nutrito me e la mia ossessione, mi ha fatto conoscere un po' meglio l'ingrediente, e ora ho abbastanza sicurezza da cucinarlo senza seguire le ricette di altre bloggers. E ho avuto la brillante idea di fare una specie di ragù bianco vegano con funghi. Che, tra l'altro, è stata la miglior idea di sempre.

E non c'è niente che sta bene con il ragù come pasta fresca fatta in casa. Così è con le mie mani e tanto amore - perché è tutto quello di cui si ha bisogno in cucina - che ho fatto le mie prime tagliatelle. Cento per cento fatte a mano. Niente macchinetta, solo un classico mattarello e tanto olio di gomito.

E ne è valsa la pena perché il legno da alla pasta quella consistenza rustica che incorpora la salsa benissimo.

INGREDIENTI
1 porzione
Per la pasta
  • 70 g farina di grano duro integrale
  • 30 ml acqua
  • 1 pizzico sale

Per la salsa
  • 75 g tempeh
  • 3 funghi champignon medi
  • 1/2 cipolla piccola
  • 60 ml latte di soia
  • 1/2 cucchiaio olio extravergine di oliva
  • Sale

PROCEDIMENTO
Per la pasta
  • In una ciotola, mescolate farina e sale. Versate lentamente parte dell'acqua e mescolate con una forchetta finché non si formeranno delle briciole.
  • Trasferite su una spianatoia, impastate e aggiungete l'acqua necessaria per ottenere una consistenza liscia ma non appiccicosa.
  • Avvolgetela in pellicola trasparente e lasciatela riposare in frigo per 30 minuti.
  • Utilizzando una mattarello, spianate l'impasto su una superficie leggermente infarinata finché non ha raggiunto lo spessore desiderato. Poi piegate la sfoglia, aggiungendo della farina tra ogni piega, e, utilizzando un coltello affilato, tagliate le tagliatelle.

Per la salsa
  • Pulie e affettate i funghi. Tritate la cipolla. Sbriciolate il tempeh.
  • Scaldate l'olio di oliva in una padella su fiamma media. Aggiungete la cipolla e cuocete, mescolando, per 2 minuti. Aggiungete il tempeh e cuocete, mescolando, per 1-2 minuti. Aggiungete i funghi, salate, e cocete per 1 minuto. Versate il latte di soia e continuate a cuocere su fiamma bassa per 1-2 minuti.

  • Portate a bollore una pentola di acqua salata, cuocete la pasta per circa 3 minuti, quindi scolatela e trasferitela nella padella insieme con un po' acqua di cottura. Mescolate bene e servite.

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