Grilled Tempeh and Peach Salad // Insalata con tempeh e pesca grigliati

Monday, July 03, 2017


Salads are pretty much all I eat these days. I guess it's because of the heat but I just don't feel like doing anything in the kitchen. All I can deal with is chopping some vegetables, and mixing them with beans, corn or couscous.

Then sometimes, a lot of times, actually, I feel like eating tempeh. But I'm not a huge fan of eating it straight from the package so I decided to grill it. Despite it kind of stick to the grill pan - which reminds me I have to buy a new one - it tasted really good.


And you know how can you make it taste even better? With my latest obsession, grilled fruit, peaches specifically. I think tempeh's flavour - and the marinade I used - really goes well with the sweetness of the peach. Why don't you try it? So you can let me know if you also like it. 

INGREDIENTS
1 serving
  • 75 g (2.6 oz) tempeh
  • 1 tablespoon balsamic vinegar
  • 1/2 tablespoon extra virgin olive oil
  • 1 peach, pitted and sliced
  • 5 g (1 tablespoon) shelled pistachios
  • 80 g (2 cups) chopped lettuce
  • 3 fresh basil leaves, roughly chopped
  • Salt

INSTRUCTIONS
  • In a small bowl, combine balsamic vinegar, olive oil and a pinch of salt. 
  • Cut the tempeh into four triangles. Place it in a shallow dish and pour over the marinade. Let rest in the fridge for at least an hour, turning it a couple of times.
  • Heat a grill pan on medium-high. Add tempeh and peaches and cook for 2-3 minutes on each side.
  • In a bowl, combine lettuce, basil and tempeh marinade.
  • Move the salad to a plate, add the pistachios, top with tempeh and peaches and serve.

Le insalate sono praticamente tutto quello che mangio questi giorni. Credo sia per via del caldo ma non ho tanta voglia di lavorare in cucina. Il massimo che sopporto è tagliare delle verdure e mescolarle con fagioli, mais o couscous.

Poi ci sono alcune volte, molto volte a dire il vero, che ho voglia di tempeh. Ma non mi piace mangiarlo direttamnete dalla confezine così ho deciso di grigliarlo. Nonostante si sia leggermente attaccato alla griglia - il che mi ricorda che devo comprarne una nuova - era davvero ottimo.

E sapete come potete renderlo ancora più buono? Con la mia nuova ossessione, frutta grigliata, pesche per essere esatti. Secondo me il sapore del tempeh - e della marinata che ho utilizzato - sta molto bene con la dolcezza della pesca. Perché non la provate? Così mi fate sapere se piace anche a voi. 

INGREDIENTI
1 porzione
  • 75 g tempeh
  • 1 cucchiaio aceto balsamico
  • 1/2 cucchiaio olio extravergine di oliva
  • 1 pesca, denocciolata e affettata
  • 5 g pistacchi sgusciati
  • 80 g lattuga tagliata
  • 3 foglie basilico fresco, spezzettate
  • Sale

PROCEDIMENTO
  • In una piccola ciotola, unite aceto balsamico, olio di oliva e un pizzico di sale.
  • Tagliate il temph in quattro triangoli. Mettetelo in un piatto poco profondo e versatevi sopra la marinata. Fate riposare in frigo per almeno un'ora, mescolando un paio di volte. 
  • Scaldate una griglia su fiamma medio-alta. Aggiunge tempeh e pesce e cuocete per 2-3 minuti su ogni lato.
  • In una ciotola, mescolate insieme lattuga, basilico e marinata del tempeh.
  • Trasferite l'insalata in un piatto, aggiungete i pistacchi, completate con il tempeh e le pesce e servite.

6 comments:

  1. Ammetto di averlo mangiato solo una volta e non mi ha conquistato...magari grigliato potrei dargli una seconda chance ^_^
    Buon inizio settimana..anch'io insalate a go go :-P

    ReplyDelete
    Replies
    1. A me piace da impazzire ma devo ammettere che non è per tutti.

      Delete
  2. This is so delicious! I love the combo of flavours, Sonia. Those grilled marks on peaches are beautiful.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank you! The struggle of not leaving the skin on the grill was real though.

      Delete
  3. OMG! I love this tempeh thingy. Its our source of protein in Malaysia. Yum.

    ReplyDelete