Pumpkin and Hazelnut Spelt Risotto // Risotto di farro alla zucca e nocciole

Monday, November 07, 2016


Just in case you didn't notice it, I love risottos. They are warm, creamy and comfortable. Basically all I need on cold days. And since lately there's been a lot of them, and since it also happens to be pumpkin season, I figured why not pumpkin risotto?

Scorrete sotto per l'italiano

But I'm the kind of person that gets bored easily, and after a while I get tired of eating the same things all the time. And this time I got bored of rice. So how do you make a risotto without rice? That's easy, you can just use any kind of grain or cereal you'd like.


Whether it's quinoa or barley, just toast them and slowly cook them by adding a little broth at a time. I went with spelt because quite frankly, I love it. It's not just the flavour, but the different textures it has depending on the cooking time.


But let's focus on the flavours now. I've made this pumpkin spelt risotto once before, but since I wasn't happy with the photos, I decided to make it again. With some adjustments. Like the addition of hazelnuts. And rosemary instead of nutmeg.

INGREDIENTS
1 serving
  • 75 g (1/3 cup + 1 tablespoon) pearled spelt
  • 100 g (1 cup) pumpkin, diced
  • 5 hazelnuts, chopped
  • 1 shallot, chopped
  • 1 sprig rosemary, minced
  • Vegetable broth
  • Extra virgin olive oil
  • Salt

INSTRUCTIONS
  • Pour the broth into a saucepan over medium-low heat and slowly heat the broth to a low simmer.
  • Heat the olive in a saucepan over medium heat. Then add in the chopped shallot and sauté for 1-2 minutes. Add the spelt, stir well and toast it for 1-2 minutes, until the spelt is slightly fragrant. Add the pumpkin, scoop in one ladle full of the broth, and cook the risotto over medium heat, stirring constantly, and adding another ladle of broth only when the previous one has been absorbed. It should take between 25-30 minutes.
  • When the risotto is ready, remove from the heat, stir in the hazelnuts and rosemary, season with salt, and serve.


Nel caso in cui non ve ne siate accorti, amo i risotti. Sono caldi, cremosi e confortanti. In poche parole tutto ciò di cui ho bisogno nelle giornate fredde. E dal momento che ultimamente ce ne sono state tante, e dal momento che è anche la stagione delle zucche, perché non fare un risotto alla zucca?

Ma sono il tipo di persona che si annoia facilmente, e dopo un po' di stanco di mangiare sempre le stesse cose tutto il tempo. E questa volta mi sono stancata del riso. Dunque come fare un risotto senza riso? È semplice, si può utilizzare un qualsiasi tipi di cereale.

Che sia quinoa o orzo, basta tostarli e portarli a cottura lentamente aggiungete un po' di brodo alla volta. Io ho scelto il farro perché francamente lo adoro. Non è soltanto il sapore ma anche le diverse consistenze che ha a seconda del tempo di cottura.

Ma concentriamoci sui sapori. Ho fatto questo risotto di farro alla zucca già una volta in precedenza, ma dal momento che non ero soddisfatta delle foto, ho deciso di rifarlo. Con qualche miglioramento. Come l'aggiunta di nocciole. E rosmarino al posto della noce moscata.

INGREDIENTI
1 porzione
  • 75 g farro perlato
  • 100 g zucca, a cubetti
  • 5 nocciole, spezzettate
  • 1 scalogno, tritato
  • 1 rametto rosmarino, tritato
  • Brodo vegetale
  • Olio extravergine di oliva
  • Sale

INSTRUCTIONS
  • Versate il brodo in una casseruola a fuoco medio-basso, e riscaldatelo lentamente fino ad un leggero bollore.
  • Scaldate l'olio di oliva in una casseruola su fiamma media. Aggiungete lo scalogno e cuocete per 1-2 minuti. Aggiungete il farro, mescolate bene e fatelo tostare per 1-2 minuti, finché rilascerà il suo aroma. Aggiungete la zucca, versate un mestolo pieno di brodo e cuocete il risotto a fuoco medio, mescolando continuamente, e aggiungendo un altro mestolo di brodo solo quando il precedente è stato assorbito. Ci dovrebbero volere tra i 25-30 minuti.
  • Quando il risotto è pronto, togliete dal fuoco, aggiungete le nocciole e il rosmarino, mescolate, aggiustate di sale e servite.

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