Friday, October 06, 2017

Asian Baked Sea Bass // Branzino asiatico al cartoccio


The first time I ate sea bass was at a restaurant in San Marino -- it was the only thing on my dish that was properly cooked -- and I realised it is probably the worst fish to order at a restaurant because it's got a lot of thorns and cleaning it in a plate full of food isn't easy. At all.

Since the fish tasted pretty good, I told myself I would cook it at home, and so did I, as you can see. I didn't replicate the restaurant's dish -- it's was a simple, grilled sea bass with some parsley on top -- I instead went for Asian flavours and I baked the fish in foil because, if you ask me, that's the best way to cook a fish.


This way the fish absorbs all the flavours while creating a delicious juice that you can serve with the fish, therefore saving time to make a dressing to go with it.

INGREDIENTS
1 serving
  • 1 whole sea bass, eviscerated and scaled
  • 1 teaspoon extra virgin olive oil + more for the foil
  • 1 teaspoon honey
  • 1/2 red chilli
  • 1 garlic clove
  • 1 cm (almost 1/2 inch) ginger
  • 1/4 teaspoon lemongrass powder
  • 1/2 tablespoon soy sauce
  • 1/2 lime, juice + grated zest
  • 3 sprigs of cilantro
  • Green onion, to serve

INSTRUCTIONS
  • Preheat the oven to 200°C (400°F).
  • Wash the fish inside and out, then pat it dry with kitchen paper. Score across the fish and through the skin 4-5 times on each side and lay the fish on a piece of oiled foil, big enough to wrap it.
  • Place lime juice, lime zest, olive oil, soy sauce, garlic, ginger, lemongrass, honey, chilli and cilantro in a blender and blend until roughly chopped.
  • Use half of the mixture over the fish, making sure you push some in the cuts. Use the remaining mixture to fill the fish.
  • Close the foil and bake for about 20 minutes. Let it rest 5 minutes before opening the foil.
  • Serve with chopped green onion. 


La prima volta che ho mangiato il branzino era in un ristorante a San Marino -- era l'unica cosa nel mio piatto cotta nel modo giusto - e mi sono accorta che è probabilmente il pesce peggiore da ordinare al ristorante perché ha tante spine e pulirlo in un piatto pieno di cibo non è facile. Per niente.

Dato che il pesce era abbastanza buono, mi sono ripromessa di cucinarlo a casa, e così ho fatto, come potete vedere. Non ho replicato il piatto del ristorante -- era un semplice branzino grigliato con del prezzemolo sopra -- ma invece ho optato per sapori asiatici e ho cotto il pesce in forno nell'alluminio perché secondo me è il modo migliore per cucinare il pesce.

In questo modo il pesce assorbe tutti i sapori e nel frattempo si crea un sughetto delizioso da servire con il pesce, risparmiando il tempo per preparare una salsa per servirlo.

INGREDIENTI
1 porzione
  • 1 branzino intero, eviscerato e scquamato
  • 1 cucchiaino di olio extravergine di oliva + altro per la carta
  • 1 cucchiaino di miele
  • 1/2 peperoncino
  • 1 spicchio d'aglio
  • 1 cm di zenzero
  • 1/4 cucchiaino di lemongrass in polvere (citronella)
  • 1/2 cucchiaio di salsa di soia
  • 1/2 lime, succo e scorza grattugiata
  • 3 rametti di coriandolo
  • Cipollotto, per servire

PROCEDIMENTO
  • Preriscaldate il forno a 200°C.
  • Lavate il pesce sia dentro che fuori, quindi asciugatelo con carta da cucina. Fate 4-5 tagli diagonali sulla pelle del pesce su entrambi i lati e mettete il pesce in un pezzo di carta alluminio oleata, grande abbastnza da avvolgere il pesce.
  • Mettete succo di lime, scorza di lime, olio di oliva, salsa di soia, aglio, zenzero, lemongrass, miele, peperoncino e coriandolo in un frullatore e frullare finché sarà tritato grossolanamente.
  • Utilizzate la metà del composto sopra il pesce, inserendone un po' nei tagli. Utilizzate il composto restante per riempire il pesce. 
  • Chiudete il foglio e cuocete in forno per circa 20 minuti. Fate riposare 5 minuti prima di aprire il foglio.
  • Servite con cipollotto tagliato.

1 comment:

  1. Indubbiamente una bellissima ricetta ma trovare un branzino di mare... qui a Trieste non è facile a meno che non hai un fornitore onesto che non vende l'allevato per ..... prendo nota se trovo. Buona fine settimana.

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