Friday, August 25, 2017

Pink Peppercorn and Lime Dogfish // Palombo al pepe rosa e lime


Last winter, my mother bought a lot of different species of (frozen) fish to make a soup if I'm not wrong. But that's irrelevant. My point is that she bought too much of some fishes and dogfish was one of them and since she had no idea whatsoever to cook it I claimed it as mine. As if somebody else was interesting. But who cares, right? More delicious dogfish for me.

And for the blog since I somehow managed to contain myself from eating it all at once and I was able to make this fancy and yet incredibly easy dish.


It's nothing new, just a twist on the classic pepper and lemon fillet, where I used pink peppercorn instead of green and lime instead of lemon. It's a more exotic combination that I tried years ago and it was very nice. And it was just as nice with the fish.


Before leaving you with the recipe, I have a question for you. Did you know that pink peppercorn isn't peppercorn? It's actually a dried berry then named pink peppercorn because it resembles peppercorn both visually and in flavour.

INGREDIENTS
1 serving
  • 1 Dogfish fillet (about 140 g // 4.9 oz)
  • 1/2 teaspoon pink peppercorn, slightly crushed
  • Grated zest of a lime
  • 1/2 tablespoon extra virgin olive oil
  • Salt

INSTRUCTIONS
  • In a small bowl, combine pink peppercorn, lime zest and a pinch of salt. Then use this mixture to season the fish.
  • Heat the olive oil in a pan over medium heat, add the seasoned fish and cook for a couple of minutes on each side.
  • Move to a plate and serve.

Lo scorzo inverno, mia madre ha comprato molte specie diverse di pesce (congelato) per fare una zuppa se non mi sbaglio. Ma è irrilevante. Il mio punto è che ha comprato un po' troppo di alcuni pesci e il palmobo era uno di questi e dato che non aveva nessuna intenzione di cucinarlo l'ho rivendicato come mio. Come se qualcun altro fosse interessato. Ma a chi importa, giusto? Più pesce delizioso per me.

E per il blog dato che in qualche modo sono riuscita a contenermi dal mangiarlo tutto in una volta e sono riuscita a fare questo piatto raffinato ma allo stesso tempo incredibilmente semplice.

Non è niente di nuovo, solo un twist al classico filetto al pepe e limone dove ho utilizzato pepe rosa al posto del pepe verde e lime al posto del limone. È una combinazione più esotica che avevo provati anni fa ed era molto buona. Ed era ugualmente buona con il pesce.

Prima di lasciarvi con la ricetta, ho una domanda per voi. Lo sapevate che il pepe rosa non è pepe? In realtà è una bacca essiccata poi chiamata pepe rosa perché ricorda il pepe sia nell'aspetto che nel sapore.

INGREDIENTI
1 porzione
  • 1 filetto di palombo (circa 140 g)
  • 1/2 cucchiaino di pepe rosa, leggermente schiacciato
  • Scorza grattugiata di un lime
  • 1/2 cucchiaio di olio extravegine di oliva
  • Sale

PROCEDIMENTO
  • In una ciotolina, unite pepe rosa, scorza di lime e un pizzico di sale. Poi utilizzate questo composto per insaporire il pesce.
  • Scaldate l'olio di oliva in una padella su fiamma media, aggiungete il pesce insaporito e cuocetelo per un paio di minuti per lato.
  • Trasferitelo in un piatto e servite.

2 comments:

  1. Dogfish..that's new to me...very succulent and delicious.

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