Wednesday, August 23, 2017

Buckwheat Bread // Pane di grano saraceno


I've been trying to stay away from gluten for a couple of weeks now to find out whether or not it is the cause of some health issues I have (I'm still trying to figure that out, to be honest) and that brought to my attention how hard to it is to find good gluten-free bread. They are usually low in everything - especially fibers and proteins - but carbs. Another thing I've noticed is that most recipes online call for ingredients such as xanthan gum, tapioca starch, or other ingredients I don't have in my pantry and that are not very easy to find where I live.

But I kept searching and I found this buckwheat bread recipe. Simply the best bread recipe ever. I really doubt you've ever made an easier bread because all you need is one ingredient, buckwheat groats.


However, it does take a little bit longer than it would usually take to make regular bread since you have to soak buckwheat for a least 8 hours, then you have to drain and rinse it well, and finally you can blend and bake it. But it's worth the time, because, in spite of the look, it really tastes good.


It's crunchy on the outside and moist on the inside, and the buckwheat flavour is so strong, it feels like eating buckwheat groats only you can spread whatever you want on it. Or you can use it to make delicious avocado toasts with it.

INGREDIENTS
  • 500 g (2 7/8 cup - oz ) buckwheat groats
  • 150 ml (1/2 cup + 2 tablespoons) water
  • 1 teaspoon salt (optional)
  • Fresh herbs like thyme and rosemary (optional)

INSTRUCTIONS
  • Place the buckwheat in a large bowl, cover with water and allow to soak for at least 8 hours. Or overnight.
  • Preheat the oven to 180°C (350°F).
  • Drain the buckwheat and rinse it well. Move to a food processor, add water, salt and herbs if using, and blend until smooth.
  • Pour into a bread tin and bake for about 1 hour. Allow to cool down a bit before removing from the tin and slicing it.

È ormai un paio di settimane che cerco di stare lontano dal glutine per capire se è o meno la causa di alcuni miei problemi di salute (ancora sto cercando di capirlo, ad essere onesti) e mi ha fatto notare quanto è difficile trovare del pane senza glutine di qualità. Di solito sono bassi in ogni nutriente - soprattutto fibre e proteine - tranne nei carboidrati. Un'altra cosa di cui mi sono accorta è che la maggior parte di ricette online vuole ingredienti come la gomma xantan, la farina di tapioca, o altri ingredineti che non ho in dispensa e che non sono molto facili da trovare dove vivo.

Ma ho continuato a cercare e ho trovato questa ricetta per il pane di grano saraceno. Semplicemente la miglior ricetta di pane di sempre. Dubito che abbiate mai fatto un pane più semplice di questo perché tutto quello di cui avete bisogno è un ingredienti, il grano saraceno.

Però ci vuole un po' di più di quanto ci vorrebbe per fare il pane classico dato che c'è da tenere in ammollo il grano saraceno per almeno otto ore, poi bisogna scolarlo e sciacquarlo bene, e finalmente si può frullare e infornare. Ma ne vale la pena, perché, nonostante l'aspetto, è molto buono.

È croccante fuori e umido all'interno, e il sapore di grano saraceno è così forte che sembra di magiare il grano vero e proprio solo potete spalmarci quello che volete sopra. O potete utilizzarlo per fare gustosi avocado toast.

INGREDIENTI
  • 500 g grano saraceno
  • 150 ml acqua
  • 1 cucchiaino sale (facoltativo)
  • Erbe fresche come timo e rosmarimo (facoltativo)

PROCEDIMENTO
  • Mettete il grano saraceno in un'ampia ciotola, copritelo con acqua e tenetelo in ammollo per almeno 8 ore. O durante la notte.
  • Preriscaldate il forno a 180°C.
  • Scolate il grano saraceno e sciacquatelo bene. Trasferitelo in un robot da cucina, aggiungete l'acqua, sale e erbe se le utilizzate, e frullate finché non è omogeneo.
  • Versate il composto in uno stampo da pane e cuocete in forno per circa 1 ora. Lasciate raffreddare un po' prima di sformare e affettarlo. 

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