Friday, September 15, 2017

Rye Berry Salad with Salmon // Insalata di segale con salmone


Organic stores are my wonderland for two reasons. The first is that the foods are clean and have way more flavour; the second is that there I can finds foods I can only dream of finding in regular stores. And one of those foods being rye berries, the star of this dish.

If you haven't already, you should really give it a try. Forget about rye bread, the berries are even better. They are chewy and they have a deep and rich flavour very similar to walnuts', and it's basically impossible to resist. Not to mention that they also are rich in minerals, vitamins, especially B vitamins, and fiber. So not only they are delicious, but they are good for you too.


Now the rest. Since there are pumpkin recipes everywhere, I decided to pair this grain with pumpkin. Actually, one particular part of the pumpkin, the seeds. And I used both the actual seeds and pumpkin seed oil, which is, if I have to be honest, the best oil ever. It tastes so good, I could drink the entire bottle in one sitting. I'm not kidding you guys.


And at last, my favourite animal protein, salmon, that makes this salad very filling and whose skin adds extra crunchiness. And before you say anything, I placed the salmon skin side down to take the photos because I realised there wasn't any colour in the dish. But I turned it over as soon as I finished, as you can see from that half-eaten salmon photo that I posted because it isn't that bad, right?

INGREDIENTS
1 serving
  • 60 g (1/3 cup) rye berries*
  • 1 salmon fillet
  • 1/4 small red onion
  • 1 handful arugula
  • 2 tablespoons fresh parsley leaves
  • 10 g (1 tablespoon) pumpkin seeds
  • 1 teaspoon pumpkin seed oil
  • 1/2 teaspoon coconut oil (or ghee)
  • Himalayan salt
  • Lime wedges, to serve

INSTRUCTIONS
  • Soak the rye for at least 12 hours. Drain and rinse well. Move to a pot, add 320 ml (1 1/3 cup) of water and bring to a boil. Reduce the heat, cover and simmer for 1 hour, until the water is absorbed and rye is cooked. Season with salt and allow to cool down.
  • Finely dice the onion. Roughly chop the parsley. Season the salmon with salt on both sides. 
  • Heat the coconut oil (or ghee) in a pan on medium-high heat. Add the salmon, skin side down, and cook for 4-5 minutes, pressing it into the pan with a spatula. Turn and cook for 30 seconds.
  • When the salmon is ready, combine rye, onion, arugula, parsley, pumpkin seeds and pumpkin seed oil.
  • Move to a plate, add the salmon and serve with lime wedges.

NOTES
  • If you don't have rye, you can use wheat, spelt or barley instead. 

I negozi biologici sono il mio paese delle meraviglie per due motivi. Il primo è che i cibi sono più puliti e hanno più sapore; il secondo è che lì riesco a trovare cibi che posso solatamente sognare di trovare nei negozi normali. E uno di quei cibi è la segale integrale, la protagonista di questo piatto.

Se non l'avete già fatto, dovreste proprio provarla. Dimenticatevi del pane di segale, i chicchi sono addirittura migliori. Sono gommosi e hanno un sapore intenso e ricco molto simile a quello delle noci, ed è praticamente impossibile resistergli. Per non parlare del fatto che sono anche ricchi di minerali, vitamine, soprattutto del gruppo B, e fibre. Dunque non solo sono deliziosi, ma fanno anche bene.

Ora il resto. Dato che le ricette con la zucca sono ovunque, ho deciso di abbinare questo cereale con la zucca. In realtà, con una parte della zucca, i semi. Ed ho utilizzato sia il seme vero e proprio che l'olio di semi di zucca che è, se devo essere onesta, il miglior olio di sempre. È così buono che sarei capace di bevermi tutta la bottiglia in una sola volta. Non sto scherzando.

E infine, la mia proteina animale preferita, il salmone, che rende questa insalata motlo saziante e la cui pelle aggiunge croccantezza extra. E prima che diciate qualcosa, ho messo la pelle del salmone a contatto con l'insalata per fare le foto perché mi ero accorta che non c'era nessun colore nel piatto. Ma l'ho girato appena ho finito, come potete devere dalla foto con il salmone mezzo mangiato. Che ho postato perché non è poi così male, giusto?

INGREDIENTI
1 porzione
  • 60 g di segale integrale*
  • 1 filetto di salmone
  • 1/4 di cipolla rossa piccola
  • 1 manciata di rucola
  • 2 cucchiai di foglie di prezzemolo fresco
  • 10 g di semi di zucca
  • 1 cucchiaino di olio di semi di zucca
  • 1/2 cucchiaino di olio di cocco (o burro chiarificato)
  • Sale dell'Himalaya
  • Fette di lime, per servire

PROCEDIMENTO
  • Mettete in ammollo la segale per almeno 12 ore. Scolate e sciacquate bene. Trasferite in una pentola, aggiungete 320 ml di acqua e portate a bollore. Riducete la fiamma, coprite e fate sobbollire per 1 ora, finché l'acqua è stata assorbita e la segale è cotta. Salate e lasciate raffreddare.
  • Riducete la cipolla in pezzettini. Tritate grossolanamente il prezzemolo. Salate il salmone su entrambi i lati. 
  • Scaldate l'olio di cocco (o burro chiarificato) in una padella su fiamma medio-alta. Aggiungete il salmone, dalla parte della pella, e cuocete per 4-5 minuti, premendolo nella padella con una spatola. Girate e cuocete per 30 secondi.
  • Quando il salmone è pronto, unite segale, cipolla, rucola, prezzemolo, semi di zucca e olio di semi di zucca.
  • Trasferite su un piatto, aggiungete il salmone e servite con fette di lime.

NOTE
  • Se non avete la segale, potete utilizzare anche grano, farro o orzo. 

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