Wednesday, September 06, 2017

Roasted Purple Yam and Maple Chickpea Tofu Bowl // Bowl con batata viola arrostita e tofu di ceci allo sciroppo d'acero


In the past few days, we basically went from tank-tops to hoodies, so there's really nothing I'd enjoy more than turning on the oven and cooking. Actually there's something I enjoy more, it's eating huge amounts of food which is why I made this rich bowl that has everything you need for a delicious and nutritious meal that won't make you feel heavy afterwards.

At the base of this bowl there is a mix of baby spinach and iceberg lettuce that adds freshness and crunchiness. Then we have raw okra, incredibly cute pink daikon sprouts and creamy avocado that makes it pointless to waste time making a dressing because who needs one when you have avocado? And some strawberries (I only put one for the photo because it looked better) because they add some acidity. And some colour as well because, like most of my meals recently, this bowl was almost completely green.


Then we have some quinoa and the best part about this bowl, chickpea tofu caramelized with maple syrup and roasted purple yam.

Which if I have to be honest disappointed me quite a bit. I was expecting a vibrant purple colour but when I cut it it actually was lavander. But it's not a big deal. Despite it messed up with the looks of my bowl, it was pretty delicious. It's pretty much like a sweet potato, both in taste and consistency, but this one is perhaps a little less sweet which was great in this case since the maple chickpea tofu was sweet.


INGREDIENTS
1 serving
  • 40 g (1/4 cup) quinoa
  • 90 g (3/4 cup) diced chickpea tofu (or regular tofu)
  • 1 small purple yam
  • 2 handfuls baby spinach
  • 2 big leaves iceberg lettuce
  • 3 okra
  • 3 strawberries
  • 1/2 small avocado
  • 1/2 tablespoon maple syrup
  • Extra virgin olive oil
  • Salt
  • Sprouts

INSTRUCTIONS
  • Preheat the oven to 200°C (400°F) and line a baking sheet with parchment paper.
  • Wash the yam, then slice it. Move to the baking sheet, drizzle with little olive oil, season with salt and stir. Bake in the oven for about 20 minutes.
  • Place the quinoa in a pot with 120 ml (1/2 cup) of water and bring to a boil. Reduce the heat, cover and cook for 10-15 minutes, until the water has been absorbed and the quinoa is cooked. Rest for 5 minutes then fluff it with a fork.
  • Pour the maple syrup in a non-stick pan and heat on low heat. Add the tofu and cook for about 2-3 minutes, turning the dices occasionally.
  • Chop the lettuce. Slice okra and strawberries. Peel and slice the avocado.
  • When yam, quinoa and tofu have cooled down, start assemble the bowl. Add spinach and lettuce in a bowl and stir. Top with the rest of the ingredients and enjoy. 


Nei giorni scorsi, siamo in pratica passati dalle canottiere alle felpe, quindi non c'è niente che mi piace di più dell'accendere il forno e cucinare. In realtà c'è qualcosa che mi piace di più, mangiare quantità enormi di cibo che è la ragione per cui ho fatto questa ricca bowl che ha tutto ciò di cui avete bisogno per un pasto delizioso e nutriente e che non vi lascerà appesantiti.

Alla base di questa bowl c'è un mix di spinacini e lattuga iceberg che aggiunge freschezza e croccantezza. Poi abbiamo okra crude, germogli di daikon rosa incredibilmente carini e del cremoso avocado che rende inutile perdere tempo per fare una salsa perché chi ne ha bisogno quando c'è l'avocado? E delle fragole (ne ho messa solo una nella foto perché aveva un aspetto migliore) perché aggiungono un po' di acidità. E anche un po' di colore dato che, come la maggior parte dei miei pasti ultimamente, questa bowl è quasi completamente verde.

Poi abbiamo della quinoa e la parte migliore di questa bowl, tofu di ceci caramellato con sciroppo d'acero e batata viola arrostita.

Che se devo essere onesta mi ha deluso un po'. Mi aspettavo un bel colore viola ma quando l'ho tagliata era lavanda. Ma non è un gran problema. Oltre al fatto di aver rovinato l'aspetto della mia bowl, era molto deliziosa. È pressappoco come la patata dolce, sia di sapore che di consistenza, ma questa è forse leggermente meno dolce il che era ottimo in questo caso dato che il tofu di ceci allo sciroppo d'acero era dolce.

INGREDIENTI
1 porzione
  • 40 g di quinoa
  • 90 g di tofu di ceci a cubetti (o tofu normale)
  • 1 batata viola piccola
  • 2 manciate di spinacini
  • 2 foglie grandi di lattuga iceberg
  • 3 okra
  • 3 fragole
  • 1/2 avocado piccolo
  • 1/2 cucchiaio di sciroppo d'acero
  • Olio extravergine di oliva
  • Sale
  • Germogli

PROCEDIMENTO
  • Preriscaldate il forno a 200°C e foderate una teglia con carta da forno.
  • Lavate la patata, quindi affettatela. Trasferitela nella teglia, aggiungete un filo d'olio, salate e mescolate. Cuocete in forno per circa 20 minuti. 
  • Mettete la quinoa in una pentola con 120 ml di acqua e portate a bollore. Riducete la fiamma, coprite e cuocete per 10-15 minuti, finché l'acqua è stata assorbita e la quinoa è cotta. Lasciatela riposare per 5 minuti quindi sgranatela con una forchetta.
  • Versate lo sciroppo d'acero in una padella antiaderente e scaldatelo su fiamma bassa. Aggiungete il tofu e cuocete per circa 2-3 minuti, girando i cubetti di tanto in tanto.
  • Spezzettate la lattuga. Affettate okra e fragole. Sbucciate e affettate l'avocado.
  • Quando batata, quinoa e tofu saranno intiepiditi, iniziate ad assemblare la bowl. Aggiungete spinaci e lattuga in una ciotola e mescolate. Completate con gli ingredienti rimasti e buon appetito. 

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