Friday, August 18, 2017

Deconstructed Moussaka // Moussaka destrutturata


My French mother who is obsessed with Greece and Greek cuisine would often make moussaka during my teenage years and having been the typical Italian teenager who hates vegetables, I would never eat it. I've given it a try only 3-4 years ago and fell in love with it.

I love how flavorful the meat gets with the spices and herbs. I love how well those flavours blend with the fried eggplant and tomatoes. And I love how it goes well with the béchamel on top. And I hate béchamel. In a few words, this is my favourite comfort food.


It does, however, take some time to make; also, making a single serving (although that did cross my mind) isn't that simple. But I was craving it, so I came up with my own recipe. With a twist. This deconstructed moussaka.


I won't say it's just like eating moussaka because it's not, but it's a pretty good and healthier alternative. The steak is delicious, so are the fresh tomatoes cooked with some red onion. And the grilled eggplants add to the dish that flavour you would probably miss with fried eggplants.

INGREDIENTS
1 serving
  • 1 beef tenderloin (about 130 g // 4.5 oz)
  • 3 0.5 cm (1/4 inch) thick eggplant slices
  • 5 cherry tomatoes
  • 1/4 red onion, sliced
  • 1 teaspoon extra virgin olive oil
  • 1/4 teaspoon cinnamon powder
  • Fresh thyme
  • Salt
  • Pepper

INSTRUCTIONS
  • Heat a grill pan over medium heat. Add the eggplant slices and cook for 5-6 minutes, turning once, or until tender. Remove, set aside and increase the heat to medium-high.
  • In a small bowl, mix olive oil, cinnamon, salt and pepper. Brush the steak with the mixture on both sides and cook for 1-2 minutes, on each side, turning once. Move to a plate and rest for 5 minutes.
  • Heat a pan on medium heat, add onion and tomatoes, season with salt and pepper, and cook for about 5 minutes, adding some water if needed. Stir in some fresh thyme leaves.
  • Serve the steak with the grilled eggplant slices, the tomatoes and onion, and fresh thyme. 


La mia madre francese che è ossessionata con la Grecia e con la cucina greca faceva spesso la moussaka durante la mia adolescenza ed essendo stata la tipica adolescente italiana che odia le verdure, non la mangiavo mai. L'ho provata soltanto 3-4 anni fa e me ne sono innamorata.

Amo come diventa saporita la carne con le spezie e le erbe. Amo come quei sapori si amalgamano bene con le melanzane fritte e i pomodori. E amor anche come sta bene con la besciamella sopra. E io odio la besciamella. In poche parole, questo è il mio comfort food preferito.

Però ci vuole del tempo per farla; inoltre, fare una porzione singola - anche se mi è passato per la mente - non è molto semplice. Ma ne avevo voglia così mi sono inventata una mia ricetta. Con un twist. Questa moussaka destrutturato.

Non dico che è come maggiare la moussaka perché non lo è, ma è un'alternativa abbastanza buona e salutare. La bistecca è deliziosa, così come i pomodori freschi cotti con della cipolla rossa. E le melanzane grigliate aggiungono al piatto quel sapore che molto probabilmente andrebbe perso con le melanzane fritte.

INGREDIENTI
1 porzione
  • 1 filetto di manzo (circa 130 g)
  • 3 fette di melanzana spesse 0.5 cm
  • 5 pomodorini
  • 1/4 cipolla rossa, affettata
  • 1 cucchiaino olio extravergine di oliva
  • 1/4 cucchiaino cannella in polvere
  • Timo fresco
  • Sale
  • Pepe

PROCEDIMENTO
  • Scaldate una griglia su fiamma media. Aggiungete le fette di melanzana e cuocete per 5-6 minuti, girando una volta, o finché non sono tenere. Togliete, tenete da parte e aumentate la fiamma a medio-alta.
  • In una piccola ciotola, mescolate olio di oliva, cannella, sale e pepe. Spennellate la bistecca con il composto su entrambi i lati e cuocete per 1-2 minuti per lato, girando una volta. Trasferite su un piatto e fate riposare 5 minuti. 
  • Scaldate una padella su fiamma media, aggiungete cipolla e pomodori, salate e pepate, e cuocete per circa 5 minuti, aggiungedo dell'acqua se necessaria. Unitevi alcune foglie di timo fresco.
  • Servite la bistecca con le fette di melanzana grigliata, i pomodori e cipolla, e timo fresco.

2 comments:

  1. As usual in the Balkans we argue whose is the moussaka. Greece is more famous... so in many places is known as a traditional Greek dish. But (almost) every Balkans country will present it as their traditional dish... So in my case I must say it's typical for the Bulgarian cuisine. Well, honestly this might be true, because the Bulgarian moussaka (or musaka) is different from the Greek one. Almost as if two different meals, only the same name. Anyway, you can check it out :)

    PS: To be fair, there's certain probability that is neither Bulgarian, nor Greek. After all the word comes from Arabic. But for us it's ours, certainly we have added something of our own to the recipes :)

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    1. I've already read this on Wikipedia, but thanks anyway.

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