Wednesday, November 29, 2017

Ginger Beef Stew with Shiitake Mushrooms // Stufato di manzo allo zenzero con funghi shiitake


I haven't been very present on the blog lately, and I'm sorry for that. The past week I was incredibly busy with my other blog that I had to leave something behind. Also, and I said this in the past, I haven't been feeling a lot like writing for Inglourious Bananas lately. And I haven't been very creative in the kitchen either.

Anyway, I'm here today and before I disappear again for god only knows how long, I want to warm your day, just in case it got pretty darn cold like where I live, with this delicious beef stew of Asian inspiration. It's got the strong, pungent flavour of ginger, tender meat and the rich, kind of smoky flavour of shiitake mushrooms. It's warm and comforting. And healthy too!


INGREDIENTS
1 serving
  • 125 g (4.4 oz) beef, cut into chunks
  • 1/2 onion, diced
  • 1/2 tablespoon minced fresh ginger
  • 1 garlic clove, minced
  • 5 fresh medium shiitake mushrooms
  • 1/2 tablespoon soy sauce
  • 1/2 tablespoon extra virgin olive oil
  • 240 ml (1 cup) beef or vegetable broth
  • Salt

INSTRUCTIONS
  • Heat the oil in a pot over medium heat. Add the onion and cook, stirring occasionally, for 2-3 minutes, until translucent. Add garlic and ginger and cook for 30 seconds, stirring. 
  • Add the beef and cook for about 2 minutes until brown on all sides. Pour soy sauce and stir. 
  • Add shiitake stems, pour the broth and bring to a simmer. Cook for about 2 hours, until beef is tender, adding some water if needed. Remove the stems. 
  • Add the mushrooms, either chopped or sliced, and cook for 10 minutes.
  • Adjust salt, if needed, and serve.

Non sono stata molto presente sul blog ultimamente, e mi dispiace. La scorsa settimana sono stata incredibilmente occupata con l'altro mio blog che ho dovuto lasciare qualcosa indietro. Inoltre, e l'ho già detto in passato, ultimamente non ho tanta voglia di scrivere per Inglourious Bananas. E non sono stata neanche molto creativa in cucina.

Comunque sia, ecco qua oggi e prima che scompaia di nuovo dio solo sa per quanto tempo, volevo riscaldare la vostra giornata, nel caso in cui si sia fatto piuttosto freddo come da me, con questo delizioso stufato di manzo di ispirazione asiatia. Ha il sapore forte e pungente dello zenzero, carne tenera e il sapore ricco e quasi affumicato dei funghi shiitake. È caldo e comfortante. Ed è anche sano!

INGREDIENTI
1 porzione
  • 125 g di manzo, tagliato a pezzi
  • 1/2 cipolla, tagliata a cubetti
  • 1/2 cucchiaio di zenzero fresco tritato
  • 1 spicchio d'aglio, tritato
  • 5 funghi shiitake medi freschi
  • 1/2 cucchiaio di salsa di soia
  • 1/2 cucchiaio di olio extravergine di oliva
  • 240 ml di brodo di manzo o verdura
  • Sale

PROCEDIMENTO
  • Scaldate l'olio in una pentola su fiamma media. Aggiungete la cipolla e cuocete, mescolando di tanto in tanto, per 2-3 minuti, finché è trasparante. Aggiungete aglio e zenzero e cuocete per 30 secondi, mescolando.
  • Aggiungete il manzo e cuocete per circa 2 minuti finché tutti i lati hanno preso colore. Versate la salsa di soia e mescolate.
  • Aggiungete i gambi dei funghi, versate il brodo e portate ad un leggero bollore. Cuocete per circa 2 ore, finché il manzo è tenero, aggiungendo dell'acqua, se necessario. Togliete i gambi.
  • Aggiungete i funghi, tagliati a pezzi o affettati, e cuocete per 10 minuti.
  • Aggiustate di sale, se necessario, e servite.

1 comment:

  1. Si i gambi bisogna mettere e cavare perchè come commestibilità zero. Il resto è buonissimo ottimo accostamento da fare. Magari con una bella polentina bianca alla veneta. Buona serata.

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