Wednesday, August 02, 2017

Ginger Lime Roasted Chickpeas // Ceci arrostiti allo zenzero e lime


When it comes to snacking, I prefer sweet over savoury. It's just that having some fruit is way easier and faster than having to prepare a savoury snack like popcorns, for example. Unless it's microwave popcorn which I obviously don't eat. So I usually have an apple with some yogurt as a morning snack and some other fruit with some nuts as an afternoon snack. The problem? Apples aren't in season anymore.

Which means I had to find something else and I finally decided to give roasted chickpeas a chance. Afterall, I love chickpeas. How bad can they be, right? Well, they are fantastic. But they taste even better with the right seasoning, and these ginger lime roasted chickpeas are to die for. I don't usually remake my recipes but I make this one three times. In a week. That's how good they are. They are a bit salty, a bit spicy and the lime zest makes them even tastier!


The best part? You can enjoy them both crunchy and soft. If you want crunchy chickpeas, just remove the skin. If you want them soft, leave it on.

Almost forgot, if you do remove the skins, don't throw them away. Season them as you would with the chickpeas and bake them for about 10 minutes. They are amazing.

INGREDIENTS
  • 210 g (1 1/4 cup) canned (rinsed and drained) or cooked chickpeas
  • 1 teaspoon ginger powder
  • zest of a lime
  • 1 teaspoon extra virgin olive oil
  • 1/4 teaspoon salt

INSTRUCTIONS
  • Preheat the oven to 200°C (400°F). Line a baking sheet with parchment paper and set aside.
  • Dry the chickpeas with a cloth. Remove the skins for crunchier chickpeas, or leave them on for softer chickpeas.
  • In a bowl, add chickpeas, ginger powder, lime zest, salt and olive oil, and mix well.
  • Move to the prepared baking sheet and bake for 35-40 minutes. 
  • Allow to cool down before storing in an airtight container. Skinless chickpeas will stay crunchy longer. 

Quando si tratta di fare uno snack, preferisco il dolce al salato. È solo che mangiare della frutta è molto più semplice e veloce del dover preparare uno snack salato come i popcorn, per esempio. Almeno che non siano i popcorn dal microonde che ovviamente io non mangio. Così di solito mangio una mela con dello yogurt come snack mattutino e altra frutta con della frutta secca nel pomeriggio. Il problema? Le mele non sono più in stagione.

Il che significa che dovevo trovare qualcos'altro e ho finalmente deciso di dare una chance ai ceci arrostiti. Dopo tutto, adoro i ceci. Quanto potranno essere male, giusto? Beh, sono fantastici. Ma sono ancora più buoni con il condimento giusto, e questi ceci arrostiti allo zenzero e lime sono da sogno. Solitamente non rifaccio le ricette ma ho fatto questa tre volte. In una settimana. Ecco quanto sono buoni. Sono un po' salati, un po' piccanti e la scorza del lime li rende ancora più buoni!

La parte migliore? Potete gustarli sia croccanti che morbidi. Se li volete croccanti, togliete le pellicine. Se li volete morbidi, lasciatele.

Quasi mi dimenticavo, se togliete le pellicine, non buttatele via. Conditele come fareste per i ceci e cuocetele in forno per circa 10 minuti. Sono fantastiche.

INGREDIENTI
  • 210 g ceci in scatola (sciaquati e scolati) o cotti
  • 1 cuchiaino zenzero in polvere
  • scorza di un lime
  • 1 cucchiaini extra virgin olive oil
  • 1/4 cucchiaino di sale

PROCEDIMENTO
  • Preriscaldate il forno a 200°C. Foderate una teglia con carta forno e tenetela da parte.
  • Asciugate i ceci con uno strofinaccio. Togliete le pellicione per ceci più croccanti, lasciatele per ceci più morbidi.
  • In una ciotola, unite ceci, zenzero in polvere, scorza di limen, sale e olio di oliva, e mescolate bene. 
  • Trasferite nella teglia preparata e cuocete in forno per 35-40 minuti.
  • Lasciate raffreddare prima di metterli in un contenitore a chiusura ermetica. I ceci senza pellicina resteranno croccanti più a lungo.

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