Monday, November 21, 2016

Autumn Red Rice Salad // Insalata autunnale di riso rosso


Over the past few weeks, I shared with you a lot of recipes that highlight the amazing foods Autumn has to offer. From pasta to risottos, to smoothies, I paid homage to winter squash, mushrooms, broccoli and kale.

Scorrete sotto per l'italiano

Now it's time to share with you my autumn inspired salad, this warm red rice salad with delicious roasted Brussels sprouts, walnuts and pomegranate seeds.


I picked red Jasmine rice because I love the colour - I feel like its shade really fits Autumn - and being of the Jasmine type, it also is very aromatic. And, if you didn't know, red rice is a whole grain which means it's healthier than white rice and a tasty alternative to the usual brown rice.

Before turning down this recipe because you claim to not like Brussels sprouts, let me tell you that roasted Brussels sprouts are fabulous, especially if paired with crunchy, toasted walnuts. Don't worry, it won't require extra time, the walnuts will toast in the oven while the Brussels sprouts roast. And the pomegranate seeds add a lot of flavour.


INGREDIENTS
1 serving
  • 75 g (1/3 cup + 1 tablespoon) red Jasmine rice
  • 6 Brussels sprouts
  • 3 walnuts
  • 10 g (1 tablespoon) pomegranate seeds
  • 1 teaspoon extra virgin olive oil
  • Salt
  • Pepper

INSTRUCTIONS
  • Bring to a boil a pot of salted water, add the rice and cook for 35-40 minutes (always check the instructions on you package). Drain it.
  • Preheat the oven to 180°C (350 °F). Line a baking sheet with parchment paper. 
  • Discard the outer leaves of the Brussels sprouts, cut the stems off, then slice them in half. Roughly chop the walnuts.
  • In a bowl, add the Brussels sprouts, walnuts and olive oil, season with salt and pepper, and stir.
  • Put them on the baking sheet and roast for 25-30 minutes, stirring occasionally.
  • Combine the cooked rice with the roasted Brussels sprouts and walnuts, the pomegranate seeds, season with pepper and serve warm.


Nelle settimane passate, ho condiviso con voi molte ricette che mettono in evidenza i cibi fantastici che l'autunno ha da offrire. Dalla pasta ai risotti, passando per i frullati, ho reso omaggio alle zucche, funghi, broccoli e cavoli.

Ora è il momento di condividere con voi la mia insalata di ispirazione autunnale, questa insalata calda di riso rosso con deliziosi cavolini di Bruxelles arrostiti, noci e semi di melagrana.

Ho scelto il riso rosso Jasmine perché mi piace il colore - ritengo che la sua tonalità si addice proprio all'autunno - e essendo del tipo Jasmine è anche molto aromatico. E, se non lo sapevate, il riso rosso è integrale il che significa che è più sano del riso bianco e un'alternativa gustosa al classico riso integrale.

Prima di ignorare questa ricetta perché affermate che non vi piacciono di cavolini di Bruxelles, lasciate che vi dica che i cavolini di Bruxelles arrostiti sono buonissimi, soprattutto se abbinati con croccanti noci tostate. Non preoccupatevi, non richiederà più tempo, le noci si tosteranno in forno mentre i cavolini arrostiscono. E i semi di melagrana aggiungono molto sapore.

INGREDIENTI
1 porzione
  • 75 g riso rosso Jasmine
  • 6 cavolini di Bruxelles
  • 3 noci
  • 10 g semi di melagrana
  • 1 cucchiaino olio extravergine di oliva
  • Sale
  • Pepe

PROCEDIMENTO
  • Portate a bollore una pentola di acqua salata, aggiungete il riso e cuocete per 35-40 minuti (controllate sempre le istruzioni sulla confezione). Scolatelo.
  • Preriscaldate il forno a 180°C. Foderate una teglia con carta da forno.
  • Mondate i cavolini, tagliate il gambo, quindi tagliateli a metà. Tritate le noci grossolanamente.
  • Aggiungete i cavolini, noci e olio di oliva in una ciotola, salate e pepate, e mescolate.
  • Adagiateli nella teglia e cuocete per 25-30 minuti, mescolando di tanto in tanto.
  • Unite il riso cotto con i cavolini e le noci, i semi di melagrana, pepate e servite caldo. 

6 comments:

  1. Troppo buono il riso rosso!!! peccato che non riesca a trovarlo facilmente.. Ottima proposta con cavolini e melograno! smackkkk

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    1. Grazie! Da me invece riesco a trovarlo molto facilmente.

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  2. Quanto mi piace questo riso rosso, tanto rustico, ottima ricetta!!!

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  3. Wow! Looks and sounds like a tasty dish. :)

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